Annif

Annif är ett verktyg för automatiserad ämnesordsindexering. Annif bygger på en kombination av befintliga språkteknologiska metoder och maskininlärningsverktyg.

Service beskrivning

Annif är ett verktyg för automatiserad ämnesordsindexering som bygger på en kombination av befintliga språkteknologiska metoder och maskininlärningsverktyg. Annif upprätthålls av Nationalbiblioteket och är fritt tillgänglig med öppen källkod. Verktyget är flerspråkigt och kan utnyttja olika sorters vokabulärer. 

Annifs öppna källkod finns på plattformen GitHub där alla är välkomna att följa med och kommentera utvecklingen av verktyget. Annif kan laddas ner för eget bruk via GitHub och är också tillgängligt via PyPI eller Docker. Du kan använda Annif antingen via kommandotolk, ett REST-API eller ett webbformulär. Vi erbjuder också nedladdningsbara, färdigt utbildade Annif-modeller som är gjorda för Finto AI. Du kan lära dig att använda Annif med vårt onlinematerial för självstudier.

Förutom Finto AI-tjänsten, som tillhandahålls av Nationalbiblioteket, har t.ex. det tyska nationalbiblioteket för ekonomi (ZBW) och nationalbiblioteket i Nederländerna använt Annif. Båda parterna har också deltagit i den tekniska utvecklingen av Annif.

Gå med i tjänsten

Gratis

Alternativt namn på tjänsten

Annif - ett verktyg för automatiserad ämnesordsindexering

Del av ett servicepaket