Tjänster

Nationalbiblioteket hjälper bibliotek att utvärdera och utveckla sina egna tjänster genom att erbjuda olika verktyg för utvärdering av biblioteksverksamhetens slagkraft.
I statistikdatabasen för vetenskapliga bibliotek (KITT) publiceras årligen statistikuppgifter som beskriver verksamheten vid de vetenskapliga biblioteken i Finland i enlighet med den internationella standarden för biblioteksstatistik, ISO 2789. De vetenskapliga bibliotekens samstatistik ger en helhetsbild av resurser, samlingar och tjänster på Finlands vetenskapliga bibliotek.
Vi kan digitalisera Nationalbibliotekets eller kundens eget material åt kunden. Vi har specialiserat oss på digitalisering av omfattande helheter samt material i dåligt skick som kräver varsam hantering. För upphovsrättsskyddat material behöver vi upphovsrättsinnehavarens godkännande för digitalisering. Vi främjar produktion av digitalt material genom att ingå partnerskap med bland annat tidningsförlag.
Vi erbjuder Nationalbibliotekets digitala historiska tidningar och småtryck via Digi på digi.kansalliskirjasto.fi. Material som är befriat från upphovsrätt finns tillgängligt för alla och material som är skyddat av upphovsrätt finns bara tillgängligt på kunddatorer på friexemplarsbiblioteken. Digi innehåller även utvalda vetenskapliga tidskrifter som ingår i tjänsten Peri+ och finns tillgängliga på bibliotek som har ingått ett avtal.
Vi erbjuder förvaringstjänster för konservering av pappersmaterial, handledning i förvaring samt branschkonsultation. Vi förmedlar till exempel mikrofilmkopior av tidningar till bibliotek.
Bland plattformstjänster som upprätthålls av Nationalbiblioteket finns Finna och Finto samt tjänster för publikationsarkiv och bibliotekssystem.
Nationalbiblioteket erbjuder alla arkiv, bibliotek och museer i Finland en möjlighet att importera sitt material i den nationella tjänsten Finna som finns på adressen Finna.fi. Finnas medlemsorganisationer kan också använda Finnas verktyg för att skapa en egen söktjänst eller ett eget nätbibliotek.
Finto är en centraliserad ontologi- och tesaurustjänst som upprätthålls av Nationalbiblioteket där man kan publicera och bläddra i tesaurusar. Tjänsten erbjuder även gränssnitt för att utnyttja tesaurusar och ontologier i andra program.
Nationalbibliotekets publikationsarkivtjänster erbjuder stöd för nätutgivning av digitala material. Den grundläggande tjänsten omfattar verktyg för inmatning, hantering och webbpublicering av material.
Bibliotekssystemtjänsten erbjuder och utvecklar ett bibliotekssystem med öppen källkod för vetenskapliga bibliotek och koordinerar anskaffningen av den plattform som behövs för tjänsten.
Fennica – Finlands nationalbibliografi är en databas för publikationer som producerats i Finland. Databasen bygger på det material som överlåtits med stöd av lagen om kulturmaterial (lagen om deponering och förvaring av kulturmaterial 1433/2007), och vid beskrivning tillämpas de internationella rekommendationerna för arbete med nationalbibliografier.
Viola är Finlands nationaldiskografi och nationalbibliografi över notmaterial.
Licensieringstjänster som Nationalbiblioteket erbjuder är FinELib, Elektra och Peri+.
FinELib-konsortiet är ett konsortium av finska högskolor, forskningsinstitutioner och allmänna bibliotek. FinELib-kontoret på Nationalbiblioteket förhandlar avtal om elektroniska resurser och öppen publicering för konsortiets medlemmars räkning. Konsortiets uppgift är att trygga och förbättra tillgången på elektroniska resurser och att befordra öppen publicering.
I publikationstjänster som erbjuds av Nationalbiblioteket ingår Elektra som är en publikationstjänst för elektroniska dokument och Peri+ som erbjuder gamla vetenskapliga tidskrifter. Tjänsterna produceras i samarbete med Kopiosto.
Med tjänsten Europeana Formula kan arkiven, biblioteken och museerna i Finland föra in metadata om sina material i Europeana – den europeiska portalen för kulturmaterial (europeana.eu). Nationalbiblioteket ger organisationer som ingått ett avtal handledning i vilken typ av bakgrundsarbete som krävs för att exportera metadata.
I Finlands Voyager-bibliotek sker hämtning av katalogposter från andra databaser än finska Voyager med programmen BookWhere och USEMARCON. USEMARCON är ett konverteringsprogram som modifierar poster till rätt format och teckenuppsättning innan de sparas i databasen.
Nationalbiblioteket ansvarar för att upprätthålla tre kunskapsresurser: Melinda, Arto och Juuli.
Melinda är en nationell metakunskapsresurs som samlar metainformation om biblioteksmaterial på ett ställe.
ARTO är en referensdatabas och metadataresurs över finländska artiklar och monografier. Uppgifterna i ARTO kan sökas via det egna användargränssnittet och i Finna samt användas med hjälp av gränssnitt bl.a. vid insamling av högskolornas publikationsuppgifter.
Portalen Juuli – Finländska forskningspublikationer är avsedd för bläddring och sökning i publikationsuppgifter från finländska forskningsorganisationer. Referensuppgifterna i Juuli har sammanställts från de finländska högskolornas forskningsdatasystem.
Nationalbiblioteket upprätthåller och utvecklar tjänster som hjälper biblioteken med informationsbeskrivning.
Nationalbiblioteket utbildar och informerar om användningen av olika format, till exempel MARC 21, ONIX och Dublin Core samt upprätthåller formatens finska föreskrifter.
Nationalbiblioteket upprätthåller även ämnesordsregister, ontologier och andra register som stöder beskrivningar och ämnesordsindexering samt informationssökning.
Beskrivningsregeltjänsten ger råd om hur reglerna ska tillämpas vid beskrivning av biblioteksmaterial. I Finland tillämpas beskrivningsreglerna RDA och ISBD.
Syftet med det internationella standardbeteckningssystemet ISIL är att definiera och främja användningen av standardbeteckningar för att identifiera bibliotek och likartade organisationer entydigt och på ett maskinläsbart sätt. I Finland delas standardbeteckningar ut av Nationalbiblioteket.
Nationalbiblioteket har till uppgift att i samarbete med utgivarna deponera inhemska publikationer. Deponeringen gäller tryckalster, ljud- och andra upptagningar samt digitala publikationer och nätmaterial. Verksamheten grundar sig på lagen om deponering och förvaring av kulturmaterial (1433/2007).
Syftet med verksamheten är att bevara de nationella kulturmaterial och ställa dem till förfogande för de som behöver information nu och i framtiden. I friexemplarssamlingarna bevaras också sådant material vars tillgänglighet snabbt upphör och som inte förvaras av andra bibliotek. Undervisningsministeriet har klassificerat Nationalbibliotekets samlingar som en betydande forskningsinfrastruktur i Finland.
Tarjoamme laajan kokonaisuuden yleisille kirjastoille suunnattuja palveluita. Palveluvalikoimamme tukee mm. tietoaineistojen kuvailun kehittämistä ja tietokantojen käyttöön asettamista. Lisäksi vahvistamme kirjastojen osaamista e-aineistohankinnoissa sekä näiden aineistojen käytettävyyden parantamisessa.
Kehitämme Finna-palvelua niin, että yleisten kirjastojen asiakkaiden tarpeet otetaan huomioon. Lisäksi tarjoamme palvelun käyttöön keskitetyn asiakastuen ja tarvittavat ohjeet. Yleisillä kirjastoilla on mahdollisuus osallistua järjestämiimme koulutuksiin ja tapahtumiin myös etäyhteydellä.
Kansalliskirjaston palvelut yleisille kirjastoille, palvelukuvaukset 2020