Hoppa till huvudinnehåll

Finna

I söktjänsten Finna finns de finländska arkivens, bibliotekens och museernas material samlade.

Service beskrivning

I söktjänsten Finna finns de finländska arkivens, bibliotekens och museernas material samlade.

I tjänsten finns information om tillgängliga material och den ger direkt åtkomst till en del av det digitaliserade innehållet. 

Utöver den nationella webbplatsen, finna.fi är också en helhet av söktjänster, med många organisationsspecifika webbsidor. Organisationerna kan också skapa en egen söktjänst eller ett nätbibliotek på Finnas plattform. Sökningen på de olika organisationernas webbsidor begränsar sig i huvudsak till den aktuella organisationens material.

Nationalbiblioteket ansvarar för administrationen av Finna och tjänsten utvecklas tillsammans med Finnas samarbetspartner. De arkiv, bibliotek och museer som medverkar i Finna ansvarar för innehållet. Nationalbiblioteket har utnyttjat program med öppen källkod i det tekniska utförandet. Finnas gränssnitt och metadata är öppna. Med hjälp av det öppna gränssnittet kan man söka bland materialet på Finna.fi och använda det på nya sätt.

Tjänsten finansieras av undervisnings- och kulturministeriet. Finna är född som en del av undervisnings- och kulturministeriets projekt Det nationella digitala biblioteket (2008–2017).

Bakgrundsinformation

Finna upprätthålls av Nationalbiblioteket som även ansvarar för att utveckla Finna och bygga upp ett samarbetsnätverk. Kundgränssnittet skapas utifrån programmet VuFind med öppen källkod, och Finna utvecklas i omgångar i samarbete med arkiven, biblioteken och museerna. Programmet med öppen källkod möjliggör även annat nationellt och internationellt samarbete vid utveckling av Finna.

Gå med i tjänsten

För att gå med i tjänsten krävs ett kontrakt

Information om att gå med i tjänsten

  • Avgiftsfri tjänst för arkiv, bibliotek och museer som hör till undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde.

Alternativt namn på tjänsten

Söktjänsten Finna

Del av ett servicepaket