Raritetssamlingen
Samlingens material i formatet
Till raritetssamlingen har speciellt värdefulla böcker och tidskrifter ur humanistiska samlingen valts ut.
Beskrivning av samling
Till raritetssamlingen har speciellt värdefulla böcker och tidskrifter ur humanistiska samlingen valts ut. Samlingens äldsta del, signum Rar., har samlats under 1920–1930-talen och omfattar 252 verk. Den andra delen, signum R., omfattar cirka 900 verk som har samlats ur den humanistiska samlingen från och med 1970-talet. R.-samlingen kompletteras fortsättningsvis genom urval.
Materialtyp
Accessionsstatus
Huvudsamling
SpecialsamlingarnaParent collection
Specialsamlingar som bildats på biblioteketTillgänglighet och användningsbegränsningar
Endast för användning i specialläsesalenÄmnesområden
Katalogiseringsprinciper
R.-samlingen har katalogiserats enligt humanistiska samlingens gamla signum, med R.-prefixet. Den äldre Rar.-samlingen har fått löpande numrering efter Rar.-prefixet, och på detta sätt har kopplingen till den ursprungliga placeringen i humanistiska samlingen brutits. Samlingen är i huvudsak katalogiserad på publikationstitelnivå. I samlingen görs katalogisering för att komplettera uppgifterna.
Katalog/referensdatabas
Mer information om katalogisering
Samlingen finns beskriven i Nationalbibliotekets söktjänst.
Signum
Proveniens
Böckerna i samlingens Rar.-del har valts ut under ledning av Ragnar Dahlberg i huvudsak ur humanistiska samlingen på 1920–1930-talen. På Rar.-signumen har samlats rara böcker, om vilka bibliotekets anställda (särskilt Ragnar Dahlberg) i tiden skrev artiklar. Som urvalsgrund har använts raritet, unik illustration, utseende, ägandehistoria eller betydelse för vetenskapshistorien. Samlingen beskriver också bibliotekens värderingar vid den tiden. R.-samlingen började sammanställas på 1970-talet på motsvarande grunder i anknytning till arbetet i bibliotekets arbetsgrupp för raritetsböcker. Samlingen har också utökats genom köp och donationer.
Samlare
Helsingfors universitetsbibliotek
Förvärvspolicy
Genom donationer och urval.