Inkunabelsamlingen
Samlingens material i formatet
I inkunabelsamlingen ingår majoriteten, cirka 260 av Helsingfors universitetsbiblioteks cirka 420 inkunabler, dvs. böcker tryckta före 1501.
Beskrivning av samling
I inkunabelsamlingen ingår majoriteten, cirka 260 av Helsingfors universitetsbiblioteks cirka 420 inkunabler, dvs. böcker tryckta före 1501. Samlingen har indelats i tre delområden (Ink.-samlingen, Ink. k.-samlingen samt Ink. F-samlingen för folianter). Ungefär en tredjedel av bibliotekets inkunabler ingår i A. E. Nordenskiölds samling. Därtill finns det enskilda exemplar av inkunabler i bibliotekets övriga samlingar. Dessutom har många trycka kyrkliga böcker som användes i Finland under den katolska tiden placerats i handskriftssamlingen. I inkunabelsamlingarna ingår också cirka 20 postinkunabler som är tryckta i början av 1500-talet.
Samlingsspråk
Materialtyp
Accessionsstatus
Huvudsamling
SpecialsamlingarnaParent collection
Specialsamlingar som bildats på biblioteketTillgänglighet och användningsbegränsningar
Endast för användning i specialläsesalenÄmnesområden
Nyckelord
Katalogiseringsprinciper
Nationalbibliotekets inkunabler har katalogiserats enligt internationella standarder, med så detaljerade identifieringsuppgifter angivna som möjligt. Om böckerna har även upplageuppgiftens nivåer registrerats i fråga om publikationstiteln och uppgifterna om författaren, och dessutom har dataposterna kopplats till internationella referensdatabaser. I de exemplarspecifika uppgifterna beaktas särskilt proveniensuppgifter, bristfälligheter, bokband och dekorationer samt andra anteckningar.
Katalog/referensdatabas
Mer information om katalogisering
Samlingen finns beskriven i Nationalbibliotekets söktjänst.
Samlingens storlek
Mer information
Incunabula Short Title Catalogue (ISTC): http://www.bl.uk/catalogues/istc/
Gesamtkatalog der Wiegendrucke (GW): http://www.gesamtkatalogderwiegendrucke.de/
Signum
Proveniens
Samlingarnas proveniens är blandad: merparten av böckerna är synnerligen färska anskaffningar, bok- och samlingsanskaffningar som gjorts på 1800- och 1900-talen. En liten del kom redan i ett tidigt skede till Finland. De enskilda böckernas proveniens anges så detaljerat som möjligt i identifieringsuppgifterna.
Samlare
Helsingfors universitetsbibliotek
Förvärvspolicy
I huvudsak genom donationer.