Vi anser att samarbete föds ur förtroende. För ett framgångsrikt samarbete är det viktigt att känna kund- och intressegrupperna. Av den anledningen är kundsamarbete och dialog med biblioteksnätet, andra minnesorganisationer och forskarsamhället en förutsättning för att utveckla Nationalbiblioteket.
Bibliotekets tillvägagångssätt på alla områden grundar sig på samarbetspartner, samarbete och experiment.
Materialpartner
Privata överlåtare av publikationer eller professionella aktörer inom bokbranschen, tillsammans med vilka Nationalbiblioteket ökar sina samlingar.
Kundpartner
Bibliotek, arkiv, museer och andra organisationer inom den offentliga förvaltningen för vilka Nationalbiblioteket producerar tjänster och vilka också deltar som partner i utvecklingen av de gemensamma tjänsterna.
Digitaliseringspartner
Bibliotek och aktörer inom förlagsbranschen samt kulturkunder som producerar eller utnyttjar material som digitaliseras. Nationalbiblioteket erbjuder utgivare samarbete inom digitalisering. Med hjälp av samarbetet kan utgivaren och biblioteket digitalisera gemensamma material genom att dela på kostnaderna.
Leverantörspartner
Tjänste-, system- och produktleverantörer med vars expertishjälp Nationalbiblioteket producerar tjänster.
Forskningspartner
Forskarsamhället för vilket bibliotekets material och tjänster är ett unikt och utmanande forskningsobjekt.
Vår målsättning är att utveckla forsknings- och utbildningstjänster i interaktion med forskarsamhället. En kontinuerlig dialog med forskarna är dessutom en förutsättning för lyckade materialinköp. De kunskapsresurser som är resultatet av forskningssamarbeten integreras som en del av bibliotekets material- och tjänsteutbud så att samarbetet gynnar båda parter.
Läroanstalts- och forskningssamarbetet främjar forskningsintressen för det publicerade kulturarvet och dess förmedling samt utveckling av våra riksomfattande tjänster.
Utvecklingspartner
Utvecklare av digitala lösningar tillsammans med vilka Nationalbiblioteket genererar framtida system och expertis.