Books of the Medieval Parish Church
Projektet forskar i medeltida församlingars skriftliga material utgående från pergamentfragment från Nationalbiblioteket och Riksarkivet i Stockholm.
Nationalbibliotekets söktjänst hittar material på adressen kansalliskirjasto.finna.fi
Nationalbiblioteket utvecklar sin verksamhet genom projekt vars resultat integreras i bibliotekets grundfunktioner. Dessutom utvecklar biblioteket sin sakkunnighet och omvärld genom att medverka i projekt med extern finansiering.
Nationalbiblioteket arbetar för närvarande med ett flertal projekt. De väsentligaste projekten samt deras målsättningar och slutresultat finns listade nedan.
Projektet forskar i medeltida församlingars skriftliga material utgående från pergamentfragment från Nationalbiblioteket och Riksarkivet i Stockholm.
Konsortiumprojektet syftar till att avsevärt utvidga den dominerande uppfattningen om Finlands litteraturhistoria med hjälp av nya digitala material och metoder. Vi kartlägger bakgrundsuppgifter om finsk- och svenskspråkig skönlitteratur från 1800-talet i en enhetlig form som möjliggör omfattande statistisk analys av materialet. Samtidigt skapar vi ett digitalt arbetsflöde som är speciellt utformat för forskningsändamål.
Projektet är ett samarbete mellan Nationalbiblioteket, Åbo universitet och Östra Finlands universitet.
Projektet digitaliserar tidningarna Helsingin Sanomat och Ilta-Sanomat som ett historiskt kontinuum från början av tidningens historia till och med 31.12.1979. I enlighet med kulturmateriallagen och upphovsrättslagen gör Nationalbiblioteket allt material vi digitaliserar gratis tillgängligt för forskare och medborgare via tjänsten digi.kansalliskirjasto.fi, på Nationalbiblioteket och på andra friexemplarsbibliotek. Materialet bevaras även permanent i digitalt format och för digitalt bruk enligt PAS-standarderna.
Projektet tillgängliggör alla svenskspråkiga tidningar som publicerats i Finland som ett historiskt kontinuum, i digital form och för digitalt bruk.
Infrastrukturprojektet FIN-CLARIAH:s mål är att göra omfattande samlingar av texter, multimodala material samt verktyg för analys och berikning av material tillgängliga för forskare. Projektet möjliggör humanvetenskaplig forskning med hjälp av neuronnätsteknik, högpresterande datorsystem och stora datamängder.
Fokuset i detta sektorsövergripande samarbetsprojekt ligger på ISNI-identifikatorer. Upphovsrättsorganisationer och konstmuseer pilottestar de nya processerna för informationsutbyte som möjliggörs av ISNI-identifikatorer.
I samarbetsprojektet deltar upphovsrättsorganisationen för visuella konstnärer Kuvasto, Finlands museiförbund och Osuuskunta Suomen taide ja taidekokoelmat. Samordnaren är Nationalbiblioteket i egenskap av ISNI-registreringsbyrå.
Upphovsrättsorganisationerna Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto och Teosto deltar i ett projekt där rättsinnehavare som representeras av organisationerna får internationella upphovsrättsidentifikatorer, ISNI-processen utvecklas och kvaliteten på metadata i upphovsrättsorganisationernas databaser förbättras. Nationalbiblioteket fungerar som nationell ISNI-registreringsbyrå och koordinerar projektet.
ISNI-projekthelheten består av två delar som överlappar varandra. I den första delen (2/2022–12/2023) tas ISNI-identifikatorer fram för de rättsinnehavare som företräder upphovsrättsorganisationerna. I den andra delen (1/2023–12/2024) skapas kontaktytor som möjliggör ett välfungerade utfärdande av ISNI-identifikatorer samtidigt som metadata i upphovsrättsorganisationernas databaser berikas.
Jean Sibelius samtliga produktion i en publikationsserie vars editioner baserar sig på grundliga källstudier.
Projektets uppgift är att skapa stöd för nordsamiska i tre digitala tjänster: Finna, Finto och Kotoistus. Tjänsterna upprätthålls av Nationalbiblioteket och används av flera andra aktörer. Projektet förbättrar tillgängligheten till samiskt informations- och kulturmaterial och ökar samtidigt dess synlighet.
I ett forskningsprojekt som finansieras av Finlands Akademi analyseras Nationalbibliotekets material från medeltiden ur ett musikologiskt perspektiv. Målet med forskningsprojektet är att utreda hurdana mässliturgiska melodier det fanns vid Åbo stift under medeltiden och på vilket sätt de levde vidare i Finland efter reformationen.