Stöd bevarandet av kulturarvet

Kulturarvet är vår gemensamma egendom som vi tillsammans ansvarar för att bevara.

Innehållsförteckning

Hjälp oss att värna om kulturarvet

Nationalbibliotekets kulturarvsfond har som uppgift att ekonomiskt stödja digitalisering och konservering av kulturarvet, öka kännedomen om det och understöda forsknings- och publikationsverksamhet som gäller kulturarvet.

Nationalbiblioteket har landets mest omfattande skriftliga kulturarvssamlingar: ungefär 125 hyllkilometer inhemska böcker, tidningar och tidskrifter, kartor, manuskript, handskrifter och musikmaterial, utländsk vetenskaplig litteratur och värdefulla specialsamlingar, varav två ingår i UNESCO:s internationella Världsminnesregister.

Genom digitalisering görs sällsynt material enkelt och snabbt tillgängligt för alla att undersöka. Digitalisering gör det också möjligt att ta fram omfattande och heltäckande datamaterial som behövs för informationsutvinning och utveckling av artificiell intelligens. Att digitalisera material är dock dyrt och arbetet går långsamt framåt på grund av begränsade resurser och materialmassans storlek. Du hittar digitaliserade material som ingår i Nationalbibliotekets samlingar på adressen digi.kansalliskirjasto.fi och doria.fi.

Exempel på mål som kulturarvsfonden bidragit till

År 2022 använde Nationalbibliotekets kulturarvsfond inkomna donationer för att stödja digitaliseringen av bibliotekets samlingars äldsta del; material från den svenska tiden. Fonden understödde också forsknings- och redigeringsprojektet Jean Sibelius Works arbete och digitaliseringen av de s.k. Ptolemaiosatlaserna som ingår i Unescos Världsminnesregister. Samtidigt bidrog man till arbetet för att förbereda notmaterial för digitalisering.

Fonden ger årligen också medel till konserveringen av äldre, värdefulla material.

Förvaltningsnämnden för Nationalbibliotekets kulturarvsfond

Förvaltningsnämnden för kulturarvsfonden 2023–2024 (2026): 

Kvestor Marjo Berglund
Professor emeritus Marcus Castren
Kontaktchef Pirjo Karppinen, sekreterare och ombudsman
Professor emeritus Markku Löytönen, ordförande
Professor Samu Niskanen
Professor Jussi Pakkasvirta
Biträdande direktör Liisa Savolainen
Överbibliotekarie Kimmo Tuominen
Kontaktchef Iiris Virtasalo

Servicedirektör Johanna Lilja vid Nationalbibliotekets forskningsbibliotek deltar i mötena i egenskap av expert i frågor som gäller Forskningsbibliotekets verksamhetsområde.

Så här donerar du till Nationalbibliotekets kulturarvsfond

Genom att donera till Nationalbibliotekets kulturarvsfond bidrar du till att vårt nationella kulturarv bevaras, digitaliseras, konserveras, undersöks och publiceras samt till att materialet görs tillgängligt på internet. Nationalbibliotekets kulturarvsfond är en av Helsingfors universitets fonder. 

Du kan göra en donation genom att

1) Donera till Nationalbibliotekets kulturarvsfond,
2) göra en jubileumsdonation,
3) göra en
testamentsdonation,
4) bli
månadsgivare

Privatpersoner och samfund har rätt till avdrag i beskattningen för årliga donationer på minst 850 euro. Läs mer om rätten till avdrag i beskattningen.

Gör en donation online

1) Gå till Helsingfors universitets fonders sida för onlinedonationer.
2) Välj rubriken "Andra insamlingar och fonder" och därunder "Bibliotek och museer".
3) Välj Nationalbibliotekets fond för kulturarv.
4) Välj summa och ange om det är en engångsgåva eller om du vill bli månadsgivare. Välj Lägg i korgen.
5) Skriv in dina kontaktuppgifter och ett meddelande.
6) Betala till sist.

Donera via din nätbank

Gör en donation till Helsingfors universitets fonders konto. Helsingfors universitets fonder administrerar donerade medel och styr dem till rätt donationsändamål enligt givarens önskemål.

Kontonummer: Nordea: IBAN = FI15 1660 3001 0767 70, BIC = NDEAFIHH 
Mottagare:
Helsingfors universitets fonder
Meddelande: Nationalbibliotekets fond för kulturarv, donatorns namn och kontaktuppgifter samt om så önskas uppgifter om donationsändamålet.

För donationer på 850 euro eller mer som är avdragsgilla i beskattningen ber vi dig fylla i ett gåvobrev. Fyll i gåvobrevet på webben eller för hand och skicka det till adressen lahjoittajasuhteet@helsinki.fi eller Enheten för donatorrelationer, PB 53, 00014 Helsingfors universitet. Du hittar dataskyddsmeddelandet för uppgifter om donatorerna här.

Bli månadsgivare

Gör en månatligen återkommande betalning i din nätbank på den dag du önskar till Helsingfors universitets fonders konto: Nordea: IBAN = FI15 1660 3001 0767 70, BIC = NDEAFIHH. Skriv som meddelande: Nationalbibliotekets fond för kulturarv, donatorns namn och kontaktuppgifter samt, om du så önskar, uppgifter om donationsändamålet.

Penninginsamlingstillstånd

Helsingfors universitet har bevilhats penninginsamlingstillstånd RA/2020/737 av Polisstyrelsen 18.6.2020. Tillståndet gäller i hela landet med undantag av Åland. De insamlade medlen används till att stödja de uppgifter som anges i § 2 i universitetslagen (558/2009).

Vi tackar för ditt intresse för kulturarvet!

Namngivna fonder inom Nationalbibliotekets kulturarvsfond

En fond som är uppkallad efter donatorn är ett utomordentligt sätt att stödja Nationalbibliotekets kulturarvsarbete. Det går att grunda en namngiven fond med en donation på 2 000 euro och samtidigt närmare bestämma till vilket ändamål de donerade medlen ska användas. Också mindre donationer än så är viktiga och stödjer kulturarvsfondens allmänna mål. Det går också att inrätta en namngiven fond i ett företags eller en sammanslutnings namn. Läs mer om hur det går till att inrätta en namngiven fond.

Universitetet förvaltar fondens tillgångar på ett ekonomiskt och lönsamt sätt. Förvaltningsnämnden för Nationalbibliotekets kulturarvsfond ansvarar för att de donerade medlen används ändamålsenligt. Medlen används i sin helhet för att genomföra olika projekt. Donatorns namn förknippas med ett gott ändamål i hundratals år.

Lär mer om våra namngivna fonder:

Ari Aaltos fond
Anu Karessuos fond
Vesa Kauttos fond
Pirjo Kukkonens fond (på svenska)
Toni Malminens fond
Fonden Martat – Martha (på svenska)
Eero Niinikoskis fond
Liisa Santalas fond
Päivi Setäläs fond

Sibeliusfonden
Kari Suokkos fond
Ilkka och Ulla Paateros fond (på svenska)

Nationalbibliotekets kulturarvsfonds donatorer

Våra donatorer, understödjare och vänner har alltid varit en betydelsefull del av vår verksamhet. Vi är tacksamma för att donatorerna stödjer vårt arbete till förmån för det nationella kulturarvet.

Jari Peltonen och Rita-Birgit Peltonen 

Till Nationalbibliotekets långvariga donatorer hör ​Jari Peltonen och Rita-Birgit Peltonen. Ortopeden, medicine doktor Jari Peltonen och Rita-Birgit Kuusakoski-Peltonen har redan i flera års tid regelbundet donerat medel till Nationalbibliotekets fond för kulturarv.

Pirjo Karppinen, Jari Peltonen, Rita-Birgit Kuusakoski-Peltonen och Kaarle Hämeri
  • Nationalbiblioteket är en så inspirerande plats, säger Jari Peltonen, som är bekant med huset sedan sin studietid på 1970-talet. Nationalbibliotekets arkitektur, ritad av Engel, och de unika samlingarna har också gjort ett oförglömligt intryck på våra utländska gäster som vi tagit med på guidad rundtur i Nationalbiblioteket, säger Rita-Birgit Kuusakoski-Peltonen och Jari Peltonen uppskattande.
  • Det är viktigt att betona betydelsen av läsande och böcker och att man ska läsa högt för barn. Det finska språket är så rikt och genom att läsa utvecklas läskunnigheten och ordförrådet. Peltonen betonar här föräldrarnas och lärarnas roll att uppmuntra barnen till att läsa och utforska litteraturen.
  • Det är viktigt att böcker digitaliseras så att det här intressanta materialet tillgängliggörs på bred front för studenter, forskare och gemene man också i digital form. Om man inte vet hur det varit förr kan man inte bedöma vad som verkligen är nytt i den nya kunskapen, konstaterar Jari Peltonen till sist.

 Storprojektet Jean Sibelius Works

Esko Häkli ochTimo Virtanen

År 1982 donerade Jean Sibelius arvingar kompositörens personliga musikarkiv till Nationalbiblioteket. I Helsingfors universitets storprojekt publiceras Jean Sibelius samlade verk efter att de undersökts och granskats grundligt. Efter decennier av väntan kommer kompositörens fullständiga produktion att bli tillgänglig för musiker och forskare.

Läs mer om storprojektet Sibelius Works.

Du kan stödja det här projektet genom att göra en donation till Nationalbibliotekets kulturarvsfond på Helsingfors universitets donationssida. Ange Sibeliusfonden som mottagare för donationen.

Nationalbibliotekets faddrar

Jari Tervo, Anna Kortelainen, Raili Koroma, Johannes Koroma

Nationalbibliotekets fadderverksamhet främjar växelverkan mellan Nationalbiblioteket och det övriga samhället. Faddrarna uppmuntrar oss att starta nya samhälleliga samarbetsformer och stöttar också Nationalbibliotekets verksamhet med sina kontakter och sin status. Faddrarnas roll formas så att bägge parter upplever den som naturlig och givande och så att det blir ett berikande och inspirerande samarbete för båda.

Nationalbiblioteket har haft glädjen och äran att ha flera betydelsefulla finländare som faddrar:

Faddrar 2018–2023

  • Kolumnisten och påverkaren, generalkonsul Johannes Koroma och matskribenten Raili Koroma som är känd för att värna om matkulturen
  • Författaren, kolumnisten och panelisten Jari Tervo
  • Forskaren, konsthistorikern och fackboksförfattaren, filosofie doktor Anna Kortelainen

Faddrar 2014–2018

  • Finlands Banks direktionsmedlem Sinikka Salo 
  • professor Mikko Viitasalo * 
  • författaren och publicisten Kai Linnilä

Faddrar 2008–2014

  • statsrådet Riitta Uosukainen 
  • professor Matti Klinge 
  • verkställande direktören Ilkka Paatero

* Läs intervjun med Mikko Viitasalo om hur det är att vara fadder för Nationalbiblioteket i tidskriften Kansalliskirjasto (finns på sidan 4, på finska). 

Materialdonationer

Manuskript och publikationer från 1700-talet samt ännu äldre böcker är välkommet donationsmaterial. Vi tar också gärna emot grammofonskivor, kartor och noter som ännu saknas i våra samlingar. Vårt bibliotek har möjlighet att bevara materialet permanent, erbjuda det för forskningsanvändning och främja kännedomen om det. Om du överväger en materialdonation är det en bra idé att vända dig till bibliotekets personal på e-posten kansalliskirjasto@helsinki.fi, telefon +358 (0)2941 23196.

Lista över material som saknas i Nationalsamlingen