Hoppa till huvudinnehåll

Söktjänsten Finna.fi tillhandahåller genvägar till forskningsbaserad kunskap

Datum publicerat
Kuvituskuva

En ny genväg har öppnats för forskningsbaserad kunskap på finna.fi/forskad-kunskap. Webbplatsen ger tillgång till öppna forskningsdata med hjälp av temasökningar och tips. 

Finna.fi är en söktjänst där man från tidigare har kunnat hitta ett omfattande utbud av forskningsdata, myndighetsrapporter och lärdomsprov från högskolor. Den nya webbsidan samlar ihop praktiska genvägar till forskningsdata bland Finnas miljontals material.  

– Efterfrågan på forskningsbaserad kunskap är nu kanske större än någonsin, och vi vill erbjuda inhemska källor till forskningsbaserad kunskap på ett tillförlitligt och lättbegripligt sätt för dem som söker information. Med hjälp av färdiga sökningar på webbplatsen kan man till exempel läsa mer om forskningsrön som gäller klimatförändringar och coronaviruset, berättar utvecklingschef Erkki Tolonen från Nationalbibliotekets Finna-tjänster.  

Webbsidan är avsedd för alla som behöver information och som vill hitta nya och aktuella forskningsrön. Den hjälper inte bara allmänheten utan också studerande, dem som arbetar inom vetenskap och medier att hitta tillförlitliga informationskällor. 

Ökad tillgång till öppen forskningsbaserad kunskap 

Den forskningsbaserade kunskap som finns i Finna.fi kommer från högskolor, forskningsinstitut och deras bibliotek samt myndigheter. Mängden forskningsbaserad kunskap ökar allteftersom nya aktörer inom vetenskapsområdet ansluter sig till Finna och öppenheten inom vetenskap framskrider. 

– Den öppna vetenskapen har blivit ett viktigt sätt att främja vetenskap och forskning, och mer öppen forskningsbaserad kunskap blir tillgänglig varje år. Merparten av de finländska forskningsorganisationernas publikationer blir idag öppet tillgängliga. Vi hoppas att Finnas genvägar kommer att få flera att använda öppna publikationer, säger Tolonen. 

Senast har finländska vetenskapliga tidskrifter lagts till i Finna. Tidskrifterna omfattar över hundra finländska vetenskapliga tidskrifter och årsböcker inom till exempel samhällsvetenskap, politik och juridik. 

Den nya genvägen för forskningsbaserad kunskap har publicerats som en del av Temaårtet för forskningsbaserad kunskap, i vilket Finna deltar. 

Gå till forskningsbaserad kunskap: finna.fi/forskad-kunskap 

Mer information lämnas av 

Utvecklingschef Erkki Tolonen, Nationalbiblioteket, tfn 050 576 2869, erkki.tolonen(at)helsinki.fi