SLS publicerar över 2000 historiska porträttbilder ur Svenska Teaterns arkiv

Datum publicerat

Ida Aalberg som Nora i pjäsen "Ett dockhem" av Henrik Ibsen. SLS/Svenska Teaterns arkiv. Fotograf: Daniel Nyblin, 1880. CC BY 4.0

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) publicerar över 2000 historiska porträttbilder ur Svenska Teaterns arkiv på arkiv-, bibliotek- och museisektorns nationella söktjänst Finna. Bilderna blir därmed fritt tillgängliga för användning.

Personporträtten i Svenska Teaterns arkiv består av både roll- och privatporträtt på främst inhemska och svenska skådespelare, operasångare och teaterchefer. Majoriteten av bilderna är från tidsperioden 1860–1900, medan de nyaste fotona är från 1960-talet. I samlingen förekommer också porträtt på en del utländska skådespelare och artister, som i vissa fall även har uppträtt i Finland.

Svenska Teaterns porträttsamling finns på sls.finna.fi.