Hoppa till huvudinnehåll

Nationellt storprojekt inom humaniora fick finansiering

Datum publicerat

Finlands Akademi har beviljat finansiering på 4,6 miljoner för FIN-CLARIAH-infrastrukturprojektet, vars mål är att göra omfattande samlingar av texter och multimodala material samt verktyg för analys och berikning av material tillgängliga för forskare. Finansieringen möjliggör humanvetenskaplig forskning med hjälp av neuronnätsteknik, högpresterande datorsystem och stora datamängder.

digi.kansalliskirjasto.fi:n etusivu

Nationalbibliotekets uppgift i projektet är att utforma en dataöverföringsförbindelse från digi.kansalliskirjasto.fi till FIN-CLARIAH-tjänsten och att utveckla en flexibel process för att överföra data allt eftersom de produceras. Under infrastrukturens uppbyggnadsfas testas dataöverföringen med upphovsrättsfritt material. Dessutom deltar Nationalbibliotekets experter i andra arbetspaket som kommentatorer. FIRI-finansieringen som beviljats av Finlands Akademi kan användas för att anställa en IT-specialist för projektet för åren 2022–2023. Projektet och dess nätverk stödjer många av Nationalbibliotekets strategiska mål.

FIN-CLARIAH-konsortiet består av CSC, som ansvarar för genomförandet av tjänsten, och Helsingfors universitet, Aalto-universitetet, Tammerfors universitet, Östra Finlands universitet, Jyväskylä universitet och Åbo universitet som alla deltar i planeringen av tjänsten. Nationalbiblioteket är den enda kulturarvsorganisationen som är med i konsortiet i detta skede, men t.ex. Riksarkivet och Kotus är samarbetspartner i projektet. Ledaren för konsortiet är Krister Lindén (HU, Fin-Clarin).

Läs om FIN-CLARIAH-projektet här https://www.kielipankki.fi/organization/roadmap/

Infrastrukturutvecklingen finansieras av Europeiska unionen NextGenerationEU och de medverkande universiteten.

Mer information:

informationsspecialist Jussi-Pekka Hakkarainen, jussi-pekka.hakkarainen@helsinki.fi, 029 412 2732

forskningschef Krister Lindén, krister.linden@helsinki.fi, 029 412 9303