Nationalbiblioteket publicerar material på samiska på webben

Datum publicerat

Ett projekt som digitaliserar material på minoritetsspråk har digitaliserat material på samiska som nu blir öppet tillgängliga. Materialet finns i Fenno-Ugrica-samlingen.

Den viktigaste delen av materialet kommer från Nationalbiblioteket i Finlands samlingar, framförallt från Jakob Fellmanns Lapponica-samling. Samlingen är värdefull eftersom den innehåller ett mångsidigt material från olika områden inom forskningen i det samiska språket och bildar en sammanhängande helhet.

Av samlingens över 1 300 titlar digitaliserades alla som var tryckta på samiska eller innehöll samiska, sammanlagt 125 monografier och fem serier. Utöver Lapponica-samlingens verk på samiska har också 11 monografier från Rysslands nationalbibliotek, och 14 verk på samiska från Nationalsamlingen digitaliserats.

Materialet var tidigare svårtillgängligt och publiceringen på webben både främjar forskningen i samiska skriftspråk och språkdiversiteten.

 Ytterligare information:
Digitaliseringsprojektet minoritetsspråk https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/projektit/vahemmistokielten-digitointiprojekti

Lapponica-samlingen Fenno-Ugrica https://fennougrica.kansalliskirjasto.fi/handle/10024/85837

 

Kontaktaktuppgifter:
Projektchef
Jussi-Pekka Hakkarainen
jussi-pekka.hakkarainen (at) helsinki.fi
+358 2941 40793