Nationalbiblioteket har åter digitaliserat en samhälleligt betydelsefull samling tidningar – 1,4 miljoner nya sidor tillgängliggörs för forskningsändamål

Datum publicerat

Nationalbiblioteket har nu slutfört två omfattande digitaliseringsprojekt där man digitaliserat över 1,4 miljoner tidningssidor för forskningsbruk. Projekten omfattade 60 olika arbetartidningar som digitaliserats till och med slutet av år 1966, samt hela Uusi Suomis publicerade tidningshistoria från och med år 1847 tills tidningens nedläggning år 1991.

Kollaasi, jossa kansilehdet Sosiaalidemokraatista, Uudesta Suomettaresta ja Työmiehestä. 7.12.1917.

Työmies, Sosiaalidemokraatti ja Uusi Suometar 7.12.1917.

Bild
digi.kansalliskirjasto.fi, Marko Oja / Kansalliskirjasto

Tidningar ger en mångsidig bild av vårt samhälle. De är mycket värdefulla som forskningsmaterial, och tidningar som publicerats under långa tidsperioder är viktiga språkrör för sin tids åsikter och tänkesätt. Tidningar hör också till Nationalbibliotekets mest använda digitala material. Inom de nu genomförda projekten har Nationalbiblioteket digitaliserat sammanlagt 60 olika arbetartidningar, inklusive Kansan Uutiset, Suomen Sosialidemokraatti, Työkansan Sanomat och Vapaa Sana samt Uusi Suomi och dess föregångare Suometar, Päivätär och Uusi Suometar.

Gemensamt mål, ekonomiskt stöd och konstruktivt samarbete möjliggjorde omfattande digitalisering

Stora digitaliseringsprojekt av denna typ är möjliga tack vare det goda samarbete och den finansiering som Nationalbibliotekets partner bidrar med. Med deras stöd kan tidningarna digitaliseras och öppnas upp för användning på Nationalbiblioteket i betydligt snabbare takt än vanligt. Digitaliseringen av Uusi Suomi och arbetartidningarna har understötts av Uuden Päivän rahasto, Löntagarstiftelsen, Arbetartradition rf och Arbetarrörelsens bibliotek. Tidningarna avspeglar mångsidigt och pluralistiskt olika röster i samhället. Nationalbiblioteket har avtalat om nyttjanderätten för dem med upphovsrättsorganisationen Teosto.

"Jag är mycket glad över att det i Finland finns aktörer som vill stöda digitaliseringen av viktiga kulturarvsbärande material och främja tillhandahållandet av dem. Våra årliga användarenkäter visar på en ökande användning av digitaliserade material och stor mångfald bland användarna. Behovet att kunna erbjuda omfattande digitala materialhelheter ökar, och det är mycket viktigt för oss att främja digitaliseringen av tidningar och göra dem mer tillgängliga för såväl forskning som undervisning och fritt bildningsarbete", säger Nationalbibliotekets överbibliotekarie Kimmo Tuominen.

Digitaliseringsprojektens slutrapporter (på finska)

Uuden Suomen digitointiprojekti Kansalliskirjastossa 2018–2022

Työväenlehtien digitointiprojekti Kansalliskirjastossa 2016–2022

Digitaliserade tidningar kan användas av forskare och kunder

  • Upphovsrättslagen begränsar den öppna användningen av digitala material.
     
  • Alla av Nationalbiblioteket digitaliserade material är enligt lag tillgängliga på plats för forskare och medborgare på Nationalbiblioteket och på övriga friexemplarsbibliotek.
  • Via webbtjänsten digi.kansalliskirjasto.fi är samtliga av Nationalbiblioteket digitaliserade tidningar utgivna till och med 31.12.1939 öppet tillgängliga för allmänheten. Tidningarna är tillgängliga till och med slutet av år 2023, i enlighet med ett avtal om nyttjanderätt som ingåtts mellan Nationalbiblioteket och Kopiosto.
  • Dessutom är alla svenskspråkiga tidningar som publicerats i Finland till och med slutet av år 1949 fritt tillgängliga för allmänheten via tjänsten. Läs mer

  • Arbetartidningarna som digitaliserats till och med år 1966 är tillgängliga för medborgare och forskare på Nationalbiblioteket och på friexemplarsbiblioteken, samt på Arbetarrörelsens bibliotek, Arbetararkivet, Folkarkivet och Arbetarmuseet Werstas.
     
  • Forskare och studerande vid högskolor som anslutit sig till Tutkain-avtalet kan också använda sig av tidningar som utkommit till och med slutet av år 2021 och digitaliserats av Nationalbiblioteket. Tutkain-avtalet är i kraft under perioden 2023–2027. Läs mer

Kontaktchef Pirjo Karppinen, Nationalbiblioteket
Tfn 050 318 2320, [email protected]

 

Avslutade projekt