Japanska specialsamlingar katalogiseras i Finna-söktjänsten

Datum publicerat
Nationalbiblioteket har två japanska specialsamlingar och japanska böcker eller böcker på japanska finns även i bibliotekets grundsamlingar. Japonica-samlingen och Buddhistiska samlingen har hittills endast haft fysiska förteckningar och har inte kunnat sökas i elektroniska söktjänster.
Bild
Kansalliskirjasto / Pauliina Vuorinen

Katalogiseringen av samlingarna i Nationalbibliotekets söktjänst Finna pågår. Japonica-samlingen finns redan i söktjänsten i sin helhet och arbetet med den Buddhistiska samlingen började i april 2021. I Finna kan du nu söka efter böcker i dessa samlingar även på japanska (författare och bokens titel anges både på japanska och med det latinska alfabetet).

Japonica-samlingen utgörs av flera donationer av japanska böcker som Helsingfors universitet erhållit under den första halvan av 1900-talet – kanske den mest kända av dessa är samlingen från G. J. Ramstedt, som var Finlands första chargé-d'affaires i Japan och professor vid Helsingfors universitet. Tack vare flera donatorer omfattar samlingen en stor mängd ämnen och tidsmässigt täcker verken perioden från slutet av 1800-talet till 1960-talet. Samlingen består av omkring 620 titlar och mer än 1 400 volymer.

Den buddhistiska samlingen är en donation från Komazawa universitet och Aichi Gakui universitet 1968 och den kompletterades 1973. Denna samling utgörs till en stor del av litteratur om buddhism men den innehåller också material om filosofi, kulturhistoria och språk (sanskrit, tibetanska osv.).  De buddhistiska verken i samlingen belyser Sōtō-zen-skolan.

Nationalbibliotekets tjänster är tillgängliga för alla personer som är bosatta i Finland. Utländska forskare kan få tillgång till biblioteket under vistelsen i Finland. Böckerna i specialsamlingarna kan lånas i bibliotekets specialläsesal.  För detta behöver kunden Nationalbibliotekets bibliotekskort, som fås från bibliotekets kundtjänst. Hemlån eller fjärrlån är inte möjliga från dessa samlingar.

Samlingarna kan bläddras via länkarna nedan.

Japonica-samling: JAPONICA

Buddhistica-samling: BUDDHISTICA

Nationalbiblioteket erbjuder presentationer av de japanska samlingarna på beställning för till exempel studentgrupper. För närvarande görs presentationerna via Zoom. Vi välkomnar också enskilda frågor, kommentarer och felanmärkningar.

Mer information:

bibliotekssekreterare Pauliina Vuorinen, pauliina.vuorinen(AT)helsinki.fi
Rådgivning gällande specialsamlingar:  kk-erik@helsinki.fi

Bild: Sazanami Iwayas sagobok, Sazanami otogi zenshū, del 4. (Japonica 7). https://kansalliskirjasto.finna.fi/Record/fikka.5485039