Helle-biblioteken publicerar ett nytt Finna-nätbibliotek

Datum publicerat

Helle-biblioteken publicerar ett nytt nätbibliotek 1 oktober på adressen helle.finna.fi.

I Helle-Finna finns Helle-bibliotekens söktjänst. Bibliotekets kunder kan dessutom reservera material, förnya sina lån och kontrollera sina egna uppgifter i bibliotekets kundregister genom att logga in i tjänsten med bibliotekskortets nummer och pinkod.

Det blir ännu smidigare än förut att använda nätbiblioteket. I Helle-Finna ser kunden genast i vilket Helle-bibliotek materialet är tillgängligt. Det är också enkelt att reservera material. Kunderna har tillgång till närmare 1 200 000 volymer i Helle-biblioteken.

”Det nya nätbiblioteket är verkligen lätt att använda, men personalen i Helle-biblioteken hjälper naturligtvis till vid behov. Tjänsten fungerar väldigt bra också i mobila apparater, vilket säkert gläder dem som använder smarttelefon”, berättar serviceförman Tove Selkälä på Borgå stadsbibliotek.

I Helle-Finna publiceras bland annat lästips och information om bibliotekens evenemang. Nytt är också listor över mest reserverade böcker. Nätbibliotekets funktioner och innehåll utvecklas kontinuerligt.

Deltag i tävling

Den nya nättjänsten firas med en tävling i alla Helle-bibliotek. I tävlingen bekantar vi oss med den nya nättjänsten genom att leta reda på svar på frågor. Tävlingstid är 1-11 oktober. Huvudpriset är presentkort till en upplevelse. Dessutom delas det ut lokala priser från de 12 Helle-biblioteken i Askola, Borgnäs, Borgå, Hangö, Ingå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Pukkila, Raseborg, Sibbo och Sjundeå.

Det nya nätbiblioteket baserar sig på den nationella Finna-tjänsten som utvecklats av Nationalbiblioteket. Finna är en söktjänsthelhet med många webbplatser utöver den riksomfattande finna.fi. För tillfället är förutom Helle-biblioteken över 350 museer, bibliotek och arkiv med i Finna. Av de allmänna biblioteken är Helle det tjugoandra biblioteksnätverket som tar i bruk Finna. Som underlag för Helle-nätbiblioteket fungerar bibliotekssystemet Koha.