Handskriven partitur av Sibelius Allegro trumpetseptett har donerats till Nationalbiblioteket

Datum publicerat
Sibelius deltog i Folkupplysningssällskapets kompositionstävling år 1899 med sitt verk Allegro, men använde pseudonymen ”–n-l-s”. Det handskrivna musikmanuskriptet donerades till Nationalbiblioteket av Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto Sulasol.
Bild
Marko Oja

I samband med att handskriftsdonationen överläts fick man också kuvertet som hade pseudonymen, vilket avslöjar att Jean Sibelius komponerat verket till kompositionstävlingen. Tävlingsjuryn bestod av Richard Faltin, Adolf Leander och Ernst Schnéevoigt, som bestämde sig för att inte ge något pris åt Sibelius verk. Urpremiär fick kompositionen vänta på i nästan 90 års tid.

Element från folksånger i kompositionen

I samband med Jyväskylä sång- och spelfest år 1899 ordnade Folkupplysningssällskapet en kompositionstävling där det söktes verk för blåsseptett med temat folksång. I Sibelius Allegro finns flera folksångsmelodier som bildar de olika satserna i verket. I sitt verk utnyttjade Sibelius bland annat folksånger som samlats in och överlämnats av Emil Sivor. Folksångerna hade publicerats några år tidigare i boken Mäntyharjun kansanlauluja. I samband med det handskrivna verket finns också materialet över stämmorna, som visserligen inte är skrivna av Sibelius.

Dessutom ett kondoleansbrev till Heikki Klemettis änka


Förutom handskriftsmaterialet över Allegro fick Nationalbiblioteket med Sulasols donation ett kondoleansbrev som Jean Sibelius skrivit för Armi Klemetti med anledning av att hennes make Heikki Klemetti avlidit. Brevet har datumet 28.8.1953, det vill säga två dagar efter Klemettis död.

”Minnet av den genialiska Heikki Klemetti lever vidare. Er Jean Sibelius.”

Kompletterar Sulasol-arkivet

Det donerade materialet läggs till i Sulasols arkiv som finns i Nationalbiblioteket. Sulasol-arkivet som grundades år 1922 har donerats till biblioteket år 1994. Förutom handlingar gällande föreningens verksamhet innehåller arkivet material av musikern och körledaren Heikki Klemetti. Arkivet innehåller också många musikmanuskript.

Arkivkatalog 309: Sulasol (på finska)
https://www.doria.fi/handle/10024/95662

Arkivkatalog 807: Sulasols katalog över musikmanuskript (på finska)
https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/165330/807%20Sulasol.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Mer information om donationen
Informationsspecialist
petri.tuovinen@helsinki.fi