Förändringar i bibliotekets tjänster hösten 2019

Nationalbiblioteket och Helsingfors universitets bibliotek byter ut sina bibliotekssystem 2019–2020. Nationalbiblioteket byter ut sitt system först. Nationalbiblioteket börjar använda det bibliotekssystem som det utvecklat för biblioteken i Finland.

Lånetjänsterna på Nationalbiblioteket är stängda 4.8–1.9. Inga av Nationalbibliotekets lån förfaller 10.8–15.9. Den sista förfallodagen enligt det gamla systemet är 9.8 och följande möjliga förfallodag är först 16.9. För denna tid uppstår heller inga avgifter.

Från och med måndag 2.9 ska alla Nationalbibliotekets lån, beställningar, reservationer, återlämningar och avgifter skötas på Nationalbiblioteket eller i Nationalbibliotekets söktjänst kansalliskirjasto.finna.fi.

Ärenden som hör till Nationalbiblioteket kan i fortsättningen inte skötas i andra Helkabibliotek. Också ändringar i kunduppgifter (t.ex. telefonnummer och adress) ska i fortsättningen meddelas separat till Nationalbiblioteket och andra Helkabibliotek.

Som kund hos Nationalbiblioteket får du ett eget Nationalbibliotekskort. De nya korten finns tillgängliga på Nationalbiblioteket från och med 2.9.Helkakortet fungerar som tidigare i andra Helkabibliotek. I Nationalbiblioteket kan Helkakortet användas fram till 30.11.

Läs mer i Förändringar i bibliotekets tjänster hösten 2019.

Vad händer och när?

• 16.8: Sista dagen att återlämna Nationalbibliotekets lån i Helsingfors universitets bibliotek.
  • 24.8–1.9: Inga lånetjänster på nätet för Nationalbibliotekets material.
  • 26.8–30.8: Biblioteksbyggnaden och rådgivningstjänsterna har öppet. Bibliotekets öppna samling och referensbiblioteket får användas i bibliotekets lokaler. Inget material är tillgängligt för hemlån, det går inte att reservera eller avhämta material och magasinsbeställningar levereras inte. Specialläsesalens beställningar levereras normalt. Biblioteket tar emot återlämningar 26–30.8, men kan under den tiden inte ge ut kvitton över återlämningarna. Följande möjliga förfallodag är först 16.9, så böckerna hinner nog återlämnas i tid.
  • 10.8–15.9: Inga av Nationalbibliotekets lån förfaller. Den sista förfallodagen enligt det gamla systemet är 9.8 och följande möjliga förfallodag är först 16.9. För denna tid uppstår heller inga avgifter.
  • 2.9: Nationalbibliotekets söktjänst öppnar måndag 2.9.
  • 2.9: Nationalbibliotekskortet är tillgängligt på biblioteket från och med måndag 2.9.
  • 30.11: I Nationalbiblioteket kan Helkakortet användas fram till 30.11. Helkakortet fungerar som tidigare i andra Helkabibliotek.