Finna.fi hjälper i coronavardagen – skatter inom kultur, vetenskap och lärande är tillgängliga för alla

Datum publicerat

Drömmer du om ett museibesök? Söker du innehåll till distansundervisning? Eller behöver du material för dina studier trots att ditt bibliotek har begränsade öppettider? Du får tillgång till allt detta i söktjänsten Finna.fi som är ett hem för miljontals kulturella och vetenskapliga skatter i Finland. 

Finna.fi är en webbtjänst som upprätthålls av Nationalbiblioteket. Webbtjänstens mål är att göra det så enkelt och tryggt som möjligt att hitta och använda information samt lära sig nytt. Tjänsten omfattar över 400 arkiv, bibliotek och museer. 

För att glädja dig i coronavardagen har vi har sammanställt fem tips om Finnas innehåll:  

1. Få energi av konst

I Finna hittar du ett mångsidigt utbud av konstskatter från finska museer. Senast har samlingar publicerats av Villa Gyllenberg, Tammerfors konstmuseum och K.H.Renlunds museum.   

2. Bege dig på en nostalgirundtur 

Finna Street-bildsökningen gör det möjligt att söka historiska bilder utgående från mobilens platsinformation. Bege dig utomhus för att undersöka historiska skikt runtom dig. Sökningen fungerar bäst i de största städerna. 

3. Hitta material till stöd för studier 

I Finna hittar du 300 000 lärdomsprov, som kan hjälpa dig att till exempel komma på idéer till ditt eget examensarbete. Till stöd för studier finns även fritt tillgängliga artiklar och lärresurser.

4. Liva upp distansundervisningen 

Finna är en trygg plats för lärande. Ta del av Finna Klassrum, dit museer och arkiv har utarbetat färdigt innehåll för undervisning tillsammans med lärare. Från öppna lärresurser hittar du färdiga uppgifter och nya idéer för alla utbildningsstadier. 

5. Studera ursprungliga källor hemma i soffan 

Finna är en outsinlig källa för forskare. Du kan tillförlitligt hitta ursprungliga källor från arkiv och museer, såsom arkiv, gamla fotografier och kartor

Vill du själv prova på informationssökning? Gå till sökfältet på vår förstasida, där du enkelt kan börja söka information om vad du än vill. 

Mer information lämnas av 
Utvecklingschef Erkki Tolonen, Nationalbiblioteket, tfn 050 576 2869, erkki.tolonen(at)helsinki.fi 

Bild: En vintrig vy från Tavastvägen i Helsingfors från Vilhelmsberg mot centrum. Alex Rapp, 1902. Helsingfors stadsmuseum. Licens: CC BY 4.0 Ursprunglig bild: Paavo Pykäläinen