Hoppa till huvudinnehåll

En färsk kritisk utgåva av Sibelius sjätte symfoni rensar bort gamla tryckfel

Datum publicerat

I serien av Jean Sibelius samlade verk (Jean Sibelius Works) har utkommit en kritisk utgåva av sjätte symfonin. Felen i symfonins förstaupplaga som publicerades år 1924 har identifierats och rensats bort. Bandet är redigerat av senior forskare Kai Lindberg.

Jean Sibelius. Foto:Foto Roos, Helsingfors stadsmuseum.

Den förstaupplagan av Sibelius sjätte symfoni publicerades 1924 av Abr. Hirsch Förlag i Sverige. År 1936 övergick symfonins förlagsrättigheter till Edition Wilhem Hansen i Danmark. Förstaupplagan innehöll en hel del fel, som övergick som sådana till Hansens upplagor. Hansen publicerade ännu 1981 en ny, reviderad upplaga av symfonin, som ändå fortfarande innehåller en stor mängd av fel från tidigare upplagor.

”Den kritiska utgåvan som nu publicerats baserar sig på kompositörens ursprungliga manuskript, och man har korrigerat ett stort antal fel och inexaktheter av tidigare upplagor”, berättar senior forskare Kai Lindberg, som redigerat bandet.

Det finns inte så mycket information om hur sjätte symfonin uppkom på 1910-talet. Sibelius dagboksanteckningar visar, att på den andra hälften av 1910-talet arbetade han samtidigt med revisionen av femte symfonin och med både sjätte och sjunde symfonin. Dessutom planerade han att komponera en annan violinkonsert, som han hade börjat skissa kring året 1915. Konserten blev dock aldrig färdig, och senare använde Sibelius materialen skissat för den i sin sjätte symfoni. Premiären den 19 februari 1923 fick ett entusiastiskt och uppskattande mottagande. Kritikerna berömde Sibelius för hans tekniska skicklighet och särskilt för hans orkestreringsförmåga.

I redigeringsarbetet av sjätte symfonins kritiska upplaga har man använt sig av material från Nationalbiblioteket, Riksarkivet, Helsingfors stadsarkiv, Helsingfors stadsorkester, Sibeliusmuseum, Breitkop & Härtel och Gehrmans Musikförlag.

Mer information:

Kai Lindberg
senior forskare
Jean Sibelius Works

kai.lindberg@helsinki.fi 

tfn 02941 24089
 

Projektet Jean Sibelius samlade verk har pågått från och med 1996 och har som mål att publicera Sibelius hela produktion i utgåvor som baserar sig på grundlig källforskning. Den senaste utgåvan är det 35:e bandet i serien. Sibelius samlade verk ges ut av Nationalbiblioteket, Sibelius-Samfundet rf och förlaget Breitkopf & Härtel (Wiesbaden).