Det digitala kulturarvet växer med rekordfart – redan 15 miljoner alster i tjänsten Finna.fi

ensimmainen_maailmansota_2.jpg

Transport av Röda korsets sjukvårdsmaterial till Sveaborg under första världskriget 1914. Ivan Timiriasew, Helsingfors stadsmuseum CC BY 4.0

Via söktjänsten Finna.fi kommer man nu åt ett kulturarvsmaterial på över 15 miljoner alster. Med hjälp av tjänsten kan vem som helst utforska sin släkt, söka böcker, bläddra bland gamla fotografier eller bekanta sig med konstskatter – också från sin hemsoffa.

Materialet i tjänsten Finna.fi växer ständigt när nya arkiv, bibliotek och museer ansluter sig. Nu står material från 333 finländska arkiv, bibliotek och museer till ditt förfogande.

Med hjälp av tjänsten kan du till exempel studera fotografier och föremål från första världskriget, se på Finlands självständighetsdagsfirande under olika tider, bekanta dig med författaren Minna Canths produktion eller se på Helene Schjerfbecks verk.

Du kan söka uppgifter om din egen släkt genom att skriva ditt eget efternamn i sökningen på förstasidan. Lokalt material hittar du med Finna Street -sökningen, som söker historiska bilder utifrån den geografiska position som telefonen ger.

Förutom historiskt material innehåller Finna.fi uppgifter om 6,5 miljoner böcker. Tjänsten omfattar en stor del av närbiblioteken, vilket gör att du lätt kan kontrollera i vilket bibliotek boken som du söker finns.

Populariteten växer snabbt

Finländarna håller på att hitta Finna-söktjänsten. Dess besöksprognos för i år är 28 miljoner besök.

Besöken täcker alla Finna-sidor. Hit hör förutom söktjänsten Finna fi bibliotekens, museernas och arkivens egna söksidor. I medeltal 2,5 miljoner människor i månaden utnyttjar Finna.

Det är lätt att hitta uppgifter om hundratals samlingar från bibliotek och minnesorganisationer via Finna.fi som samlar ihop allt material.

- Det är glädjande att mycket material kan användas fritt. Till buds står nästan 600 000 alster som får användas fritt, bland annat fotografier, säger utvecklingschef Erkki Tolonen vid Nationalbiblioteket.

- Ett lätt sätt att följa Finnas utbud är att gilla våra sidor på Facebook och Instagram där vi postar intressant och aktuellt material, tillägger Tolonen.

Mer information om Finna:

Öppen kod öppnar internationella förbindelser

Användarnas belåtenhet ökade – allt fler skulle rekommendera Finna

Mer information:
utvecklingschef Erkki Tolonen, Nationalbiblioteket, tfn 050 576 2869, erkki.tolonen(at)helsinki.fi