Armas Järnefelts notmanuskript till Nationalbiblioteket

Datum publicerat

Nationalbiblioteket har fått en donation med Armas Järnefelts (1869–1958) notmanuskript. Donationen består huvudsakligen av Järnefelts vokalmusik och kompletterar därmed Armas Järnefelts arkiv i Handskriftssamlingen.

Armas Järnefelt: Bröllopsmasch. Bild: Marko Oja.

Armas Järnefelt: Bröllopsmasch. Bild: Marko Oja.

I donationen ingår också manuskriptet Unter den Linden av den italienska kompositören och pianisten Ferrucio Busoni (1866–1924). Busoni var Järnefelts lärare och vän.

Donator är Armas Järnefelts sällskap rf. Föreningen, som verkar för att öka kännedomen om Järnefelts livsverk, fyller 20 år i april. Donationen av manuskripten till Nationalbiblioteket är en del av föreningens jubileum. Nationalbiblioteket har tacksamt tagit emot donationen och gratulerar Armas Järnefelts sällskap till dess framgångsrika år.

Det donerade materialet fogas till Armas Järnefelts befintliga arkiv i biblioteket. Efter behandlings- och katalogiseringsfasen kan materialet beställas fram och studeras i Nationalbibliotekets specialläsesal.

Mästare i två länder

Armas Järnefelt gjorde en betydande karriär i Finland och Sverige som både kapellmästare och mångsidig tonsättare. Han verkade i 25 år som Kungliga Operans hovkapellmästare och fick svenskt medborgarskap 1909. I Finland ledde han Finska operan och verkade som dess konstnärlige ledare. Dessutom dirigerade han många andra orkestrar. Hans produktion som tonsättare består av både orkesterverk och verk i mindre format. Jean Sibelius stod Järnefelt nära eftersom hans syster Aino var Sibelius maka.

Petri Tuovinen
informationsspecialist
Nationalbiblioteket
petri.tuovinen@helsinki.fi
Tfn +358 2941 22716