Material ur Nationalbibliotekets öppna samlingar kan lånas hem. De öppna samlingarna består av Humanistiska samlingen, Slaviska biblioteket och Nationella ljudinspelningsarkivet (Musikbiblioteket). För hemlån behöver du ett giltigt nationalbibliotekskort.
Möjligheter till hemlån finns antecknat i referensdatabaserna. Det finns också information om eventuella begränsningar.
Du kan förnya lån antingen direkt i databasen eller genom att besöka bibliotekets kundtjänst. Om en annan kund har gjort en materialbeställning på det material som du har lånat får du ett meddelande om detta per e-post.
Det finns mycket material i Nationalbibliotekets samlingar som endast får studeras i läsesal. Det innebär att du inte får låna hem materialet, utan får ta del av det inom bibliotekets väggar. För läsesalslån behöver du ett giltigt nationalbibliotekskort.
Salarna i huvudbyggnaden
Salarna i Fabianiahuset, 1 våningen
Material som endast expedieras som läsesalslån måste alltid reserveras. Expedieringstiden varierar beroende på samling. Kommer du längre ifrån kan det vara skäl att kontrollera att materialet har anlänt innan du besöker biblioteket.
Material i Nationalsamlingen ges endast ut till läsesalsanvändning. Det material du har beställt expedieras med ditt namn till Specialläsesalen i fyra veckor.
Beställning ur Nationalsamlingen (eLomake)
Material i Humanistiska samlingen som har tryckts före 1900 expedieras till Rotunda. Läsesalslånet gäller i fyra veckor.
Material i Humanistiska samlingen som har tryckts före 1800 expedieras till specialläsesalen.
Slaviska bibliotekets material expedieras i regel till Slaviska bibliotekets läsesal. En del av materialet expedieras till specialläsesalen. Böcker utgivna innan år 1950 lånas inte hem, men kan beställas bara till läsesalen.
Material i specialsamlingarna expedieras till specialläsesalen.
Material i handskriftssamlingen expedieras till specialläsesalen.
Material i den öppna samlingen finns tillgängligt på biblioteket utan separat reservering. De öppna samlingarna består av Humanistiska samlingen, Slaviska biblioteket och Nationella ljudinspelningsarkivet (Musikbiblioteket). För hemlån av material i den öppna samlingen behöver du ett giltigt nationalbibliotekskort.
I den öppna samlingen finns material för såväl hemlån som referensmaterial. Referensmaterial ska läsas i bibliotekets lokaler, i läsesalarna.
Följande materialgrupper ingår i referensbiblioteket:
I Nationalbibliotekets söktjänst finns följande anmärkning vid sökposten/verket: ”I den öppna samlingen” (materialet kan även lånas hem), ”I den öppna samlingen. Inte för hemlån” (materialet ingår i referensmaterial och kan därför inte lånas hem).
Studier i specialläsesalen
Material från bibliotekets mest värdefulla samlingar får studeras i specialläsesalen.
Jourhavande övervakare beviljar tillstånd att använda specialläsesalen.
För att få tillstånd ska du
Specialläsesalens regler
Eftersom materialet är sällsynt och unikt tillämpas andra regler i den övervakade specialläsesalen än i de övriga läsesalarna.
Läsesalen har också särskilda anvisningar om hur materialet ska hanteras.
När du kommer till salen
Hanteringen av materialet
När du lämnar salen
Övrigt
Användarkopior av inspelningar i våra samlingar expedieras till musikbibliotekets lyssningssal enligt beställningar. Information om musikinspelningar och röstinspelningar finns i Nationalbibliotekets söktjänst.
Raita är en databas för digitaliserade inspelningar och innehåller information om inspelningar för lyssning på nätet.
Samlingar som visas upp i Musikbiblioteket, musiklitteratur och periodikor finns i Nationalbibliotekets söktjänst. Noter har katalogiserats i databasen sedan 1977. Noter som publicerades 1801–1976 finns i Musikbibliotekets kartotek. Musikmanuskript granskas i specialläsesalen. Katalogen musikarkiv innehåller grundläggande uppgifter om bibliotekets kompositionshandskrifter.
Nationalbibliotekets kunder har tillgång till elektroniska böcker, tidningar, artiklar, ljudinspelningar, kartor, bilder, referensdatabaser och material i fulltext.
En del av det elektroniska materialet finns fritt tillgängligt på nätet och en del kräver Helsingfors universitets användar-id eller gäst-id. En del av materialet kan bara användas på biblioteket.
Mer information om åtkomsträtt och användarvillkor för elektroniskt material