Kansalliskirjaston avajaisia juhlitaan tiistaina 1.3.

Datum publicerat
Kansalliskirjaston rakennushistoriallisesti arvokkaan kirjastorakennuksen peruskorjaus päättyi loppuvuodesta 2015. Senaatintorin laidalla sijaitsevan kirjaston avaa Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio tiistaina 1.3.2016 klo 12. Avajaisviikoilla Kansalliskirjastossa järjestetään erilaisia yleisötapahtumia. Avajaispäivän seremonia on yleisölle avoin, mutta tilaan mahtuu rajallinen määrä vieraita.

Holvauksissa oli merkittäviä rakenteellisia halkeamia, jotka tiivistettiin kalkkilaastilla. Pinnat hierrettiin ja silotettiin mahdollisuuksien mukaan vastaamaan koskemattomia, autenttisia pintoja ja retusoitiin ehjiksi.

Bild
Kati Winterhalter

Avajaisten yhteydessä Kansalliskirjasto käynnistää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoteen tähtäävän Vuosisatamme verkkoon -kampanjan. Kampanjan tavoitteena on kutsua eri tahoja tukemaan Suomen historian verkkokirjaston rakentamista.

Reilut kaksi vuotta huolellista korjaustyötä
Laajassa peruskorjauksessa on parannettu tilojen toimivuutta ja esteettömyyttä sekä uusittu talotekniikkaa. Korjaustyö on koskenut Carl Ludwig Engelin suunnittelemaa, vuonna 1845 käyttöön otettua päärakennusta, mutta myös vuonna 1906 valmistuneessa Rotunda-osassa on tehty toimenpiteitä. Korjaushankkeen aikana rakennuksen vesikatto ja keskikupolin pinnoitteet on uusittu ja Rotunda-osan julkisivu on saanut uuden entistä vaaleamman sävyn.

Sisätiloissa selkeästi näkyviä muutoksia ovat mm. lukusalien alkuperäisten oviaukkojen ja puulattioiden palauttaminen, eteistilojen kattomaalausten rekonstruointi sekä kalusteiden uusiminen. Kellarikerrokseen on rakennettu uudet naulakkotilat. Korjaushanke alkoi kesällä 2013 ja päättyi loppuvuodesta 2015.

Kaikille avoin kirjasto
Kansalliskirjastossa asiointi on nyt entistä sujuvampaa. Aineistoja voi palauttaa ja lainata itsepalveluautomaateilla ja kevään myötä myös kirjaston verkkoasiointia parannetaan. Verkossa voi tehdä tilauksia, tiedusteluja sekä varata henkilökohtaisen palveluajan.

Uudistuneessa kirjastossa on erityisesti huomioitu tutkijat. Eteläsali on kalustettu tutkijoiden työtilaksi ja varattavien tutkijapaikkojen haku on käynnistynyt muutama viikko sitten. Kirjastossa on entistä laajemmin esillä lähdeaineistoja ja uutuuskirjallisuutta, ja avokokoelma on jaettu tieteenalakokonaisuuksiksi.

Suojeltu arvorakennus
Kansalliskirjaston rakennuksella on huomattava valtakunnallinen merkitys ja kaupunkikuvallinen arvo ja kirjastorakennus on suojeltu rakennussuojelulain nojalla. Korjaushanke on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Museoviraston ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Kiinteistö on Helsingin yliopiston rahastojen omistuksessa, ja rakennuttamisesta vastasi Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus. Kohteen pääsuunnittelijana toimi Pauno Narjus / LPR-arkkitehdit Oy ja projektinjohtourakoitsijana NCC Rakennus Oy. Korjaushankkeen budjetti oli noin 19 miljoonaa euroa (alv 0).

Kutsu tiedotusvälineille
Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan avajaistilaisuutta Kansalliskirjaston Kupolisalissa 1.3.2016 klo 12. Pyydämme huomioimaan, että tilaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia.

Lehdistökuvat
https://www.flickr.com/photos/natlibfi/albums/72157664279623970

Kirjaston tilojen kuvaukset tiedotusvälineille
Viestintäpäällikkö Katri Nissilä, Kansalliskirjasto
puh. 050 336 9052 katri.nissila (at) helsinki.fi

Lisätietoja avajaisista
Viestintäpäällikkö Katri Nissilä, Kansalliskirjasto
puh. 050-336 9052 katri.nissila (at) helsinki.fi

Lisätietoja korjaushankkeesta
Johtaja Dorrit Gustafsson, Hallinto- ja kehittämispalvelut, Kansalliskirjasto
puh. 050-3023500

Yliarkkitehti Eija Vuori, Helsingin yliopisto, Tila- ja kiinteistökeskus
puh. 050-5638023

Peruskorjauksen pääsuunnittelija, arkkitehti Pauno Narjus, LPR-arkkitehdit oy
puh. 040-5845025

Författare