Finland 100 / Utställning: Världen är ett ord - den finländska aforismens skeden

Event date
fre 17.2 - fre 22.12.2017
Nationalbiblioteket
Unionsgatan 36
Rotunda
Contact persons
Suvi
Kingsley
Informatör
Nationalbiblioteket
PL 15 (Unioninkatu 36)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Accessibility information

Nationalbibliotekets nya utställning presenterar den finländska aforismen, konsten att säga det kort. Finland har en rik tradition av ordspråk och även aforistik har idkats och idkas ovanligt aktivt i vårt land. Utställningen omfattar framförallt aforismlitteratur från 1700-talet till i dag. Här finns rariteter som till exempel Henrik Florinus ordspråkssamling från 1702 och alla tiders första finländska aforismsamling (Jacob Frese) från 1726.

Tiotals andra verk belyser den finländska aforismens utveckling, mångsidighet och uttryckskraft. Genren företräds av bland andra J. L. Runeberg, Juhani Siljo, Edith Södergran, Gunnar Björling, V. A. Koskenniemi, Erkki Melartin, Maria Jotuni, Mirkka Rekola, Paavo Haavikko, Samuli Paronen, Erno Paasilinna, Helena Anhava och Markku Envall.

I utställningen ingår också föremål, såsom Paavo Haavikkos skrivmaskin och Mirkka Rekolas keps som är bekant från många fotografíer.

I anslutning till utställningen ordnas två publikevenemang på finska:

TOR 6.4.2017 kl. 18.00 Professor Kaisa Häkkinen talar om ämnet ”Från ordspråk till aforism” och professor H. K. Riikonen om ”V. A. Koskenniemi – den finska aforismens klassiker”.

TIS 18.4.2017 kl. 18.00 Docent och författare Katja Seutu berättar om “Mirkka Rekolas läsartillvända aforistik” och journalisten och översättaren Jaakko Anhava om Paavo Haavikkos produktion.

Utställningen ingår i Nationalbibliotekets program för jubileumsåret Finland 100.

Delta i aforismtävlingen! Läs mera: https://www.kansalliskirjasto.fi/sv/evenemang/delta-i-aforismtavlingen