Hyppää pääsisältöön

Projektit

Kansalliskirjasto kehittää toimintaansa projekteissa, joiden tulokset kanavoidaan osaksi perustoimintaa. Lisäksi kirjasto osallistuu asiantuntemuksensa ja toimintaympäristönsä kehittämiseen ulkopuolisen rahoituksen projekteissa.

Kansalliskirjastossa on käynnissä lukuisia projekteja, joista kuvaamme ohessa keskeisimmät niiden tavoitteiden ja lopputulosten osalta.

Books of the Medieval Parish Church

Books of the Medieval Parish Church (BOMPAC) on Jaakko Tahkokallion johtama ERC Starting Grant -hanke, jonka toteutuspaikka on Kansalliskirjasto. Hanke tutkii keskiaikaisten seurakuntakirkkojen kirjavarustelua Kansalliskirjaston ja Tukholman Riksarkivetin pergamenttifragmenttien avulla. Se julkaisee artikkeleja ja tutkimusdataa avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti.

Digitaalinen avoin muisti (DAM)

Digitaalinen avoin muisti (DAM) -hankkeen tavoitteena on parantaa mahdollisuuksia hyödyntää laajoja digitaalisia aineistoja. Hankkeessa yhdistetään digitaaliset aineistot, niiden käyttäjät ja yhteistyötahot sekä parannetaan aineistojen käyttömahdollisuuksia tiedon yhdistelyllä, luokittelulla ja jatkokäytön helpottamisella.

Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien digitointi

Projektissa digitoidaan Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien aineistot historiallisena ketjuna 31.12.1979 asti. Kansalliskirjasto  avaa kulttuuriaineistolain ja tekijänoikeuslain mukaan kaiken digitoimansa aineiston tutkijoiden ja kansalaisten käyttöön maksutta digi.kansalliskirjasto.fi – palvelussa Kansalliskirjastossa ja muissa vapaakappalekirjastoissa sekä säilyttää aineiston pysyvästi PAS-standardien mukaisesti digitaaliseen muotoon ja käyttöön.

Hevosurheilulehden digitointi

Projektissa digitoidaan Hevoslehti, sittemmin Hevostalous-nimellä ja vuodesta 1972 Hevosurheilu-nimellä ilmestynyt lehti historiallisena jatkumona vuoden 2021 loppuun.

Jean Sibelius Works (JSW)

Jean Sibeliuksen teosten kriittinen editio (JSW) on Suomessa ainutlaatuinen kansainvälinen julkaisuhanke. Vuodesta 1996 toiminut hanke julkaisee Sibeliuksen sävellystuotannon kokonaisuudessaan, lähteiden perinpohjaiseen tutkimukseen perustuvina editioina. JSW tarjoaa sekä tietoa tutkijoille että perustan Sibeliuksen teosten esityksille. Julkaisusarja sisältää valmistuessaan 60 nidettä.

NewsEye: A Digital Investigator for Historical Newspapers

NewsEye-tutkimusprojekti ylittää tieteenalojen rajoja edistämällä uusien konseptien, menetelmien ja työkalujen luomista digitaalisille ihmistieteille ja parantamalla monipuolisen käyttäjäjoukon pääsyä historiallisten aineistojen lähteille. Projekti yhdistää humanistien, tietojenkäsittelytieteen ja kirjastokentän asiantuntemusta ja tuottaa uutta menetelmäosaamista mm. historiallisten tekstien tekstintunnistukseen, artikkelien eristämiseen ja nimien tunnistamiseen. Projektin rahoittaa Euroopan Unionin Horizon 2020-ohjelma.

Ruotsinkielisten sanomalehtien digitointi ja käyttöön asettaminen

Projektissa saatetaan kaikki Suomessa ilmestyneet ruotsinkieliset sanomalehdet historiallisena ketjuna digitaaliseen muotoon ja käyttöön.

Tutkain 2020-2022

Tutkain-hanke mahdollistaa Kansalliskirjaston kokoelmiin sisältyvien, kotimaisten digitaalisten sanoma- ja aikakauslehtien vuosina 1930-2018 julkaistujen vuosikertojen hyödyntämisen tutkimuskäytössä. Tutkimuskäytöllä tarkoitetaan Tutkaimeen liittyneen korkeakoulun opiskelijan, tutkijan ja opetus- ja tutkimushenkilökunnan tekemää tieteellistä tai taiteellista ei-kaupallista tutkimusta, opinnäytetyötä, selvitystä tai lopputyötä.

Työväenlehtien digitointi

Projektissa digitoidaan työväenlehtien aineistoja historiallisena jatkumona 31.12.1966 asti. Projektissa digitoitavat työväenlehdet ovat Suomen Sosialidemokraatti, Työkansan Sanomat, Vapaa Sana ja Kansan Uutiset.

Uuden Suomen digitointi

Projektissa digitoidaan Uuden Suomettaren ja Uuden Suomen aineistot historiallisena jatkumona koko lehden ilmestymisajalta, 4.1.1869 – 29.2.1991.

 

 

Indeksitermit