Vapaakappaleaineistojen käyttö

Sisällysluettelo

Painetut aineistot

Kulttuuriaineistolain (1433/2007) mukaisesti talletetut painetut aineistot ja äänitteet liitetään vapaakappalekokoelmiin eri puolilla Suomea sijaitseviin vapaakappalekirjastoihin.

Suomessa on kuusi vapaakappalekirjastoa: 

Aineistot ovat käytettävissä joko kaikissa tai tietyissä vapaakappalekirjastoissa. Kuutena kappaleena saadut julkaisut ovat käytettävissä kaikissa vapaakappalekirjastoissa, kun taas kahtena kappaleena saadut julkaisut ovat käytettävissä Kansalliskirjastossa ja Turun yliopiston kirjastossa. Yhtenä kappaleena saadut julkaisut ovat käytettävissä vain Kansalliskirjastossa.

Poikkeustapauksia painetun aineiston sijainnissa ovat muun muassa saamelaisaineistot, joiden Itä-Suomen yliopiston kirjaston kappaleet sijaitsevat Rovaniemen kaupunginkirjastossa. Lisäksi ennen vuotta 2008 julkaistujen äänitteiden vapaakappaleita voi tutkia Kansalliskirjaston lisäksi Jyväskylän yliopiston kirjastossa.

Verkkoaineistot

Kansalliskirjaston tallentamat verkkoaineistot ovat käytettävissä kirjastoissa, joissa on vapaakappaletyöasemia. Näitä kirjastoja ovat yllä mainittujen vapaakappalekirjastojen toimipisteet, sekä Eduskunnan kirjasto ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kirjasto.

Vapaakappaleaineistojen käytöstä Kansalliskirjastossa kertoo tarkemmin kirjaston asiakaspalvelun sivu Aineistojen saatavuus ja käyttö

Vapaakappaletyöasemilla käytettävissä olevat palvelut

Vapaakappaletyöasemat ovat asiakaspäätteitä Kansalliskirjaston tallentamille sekä digitoimille tekijänoikeuslain alaisille aineistoille. Näitä aineistoja voi katsella ja kuunnella, tarvittaessa myös tulostaa ja valokuvata, mutta digitaalisten kopioiden teko on estetty. Vapaakappaletyöasemilla olevien aineistojen käyttö perustuu tekijänoikeuslain ohjeistukseen (404/1961, 16 b §). 

Työasemilla on käytettävissä seuraavat palvelut: 

Varia – elektronisten vapaakappaleiden kokoelma, joka sisältää elektronisia julkaisuja (kuten kirjoja, lehtiä ja äänitteitä). Variassa sijaitsevat julkaisut ovat haettavissa Kansalliskirjaston hakupalvelun kautta. 

Suomalainen verkkoarkisto – Kansalliskirjaston tallentamat verkkosivut sekä sosiaalisen median sisällöt. Sisältää tallennettua verkkoaineistoa vuodesta 2006. Aineistot ovat käytettävissä vapaakappaletyöasemilla, mutta tallennuksia voi selata rajoitetusti Suomalaisen verkkoarkiston hakemistossa

Digi – Kansalliskirjaston digitoimien sanomalehtien, aikakauslehtien, pienpainatteiden, kirjojen, karttojen, kortistojen ja nuottien kokoelma. Vanhimmat, jo tekijänoikeusvapaat digitoidut aineistot ovat tutkittavissa myös avoimesti verkossa. Digistä on myös pääsy muissa Kansalliskirjaston palveluissa (kuten Doria, tarkemmin alempana) oleviin digitoituihin aineistoihin. 

Radio- ja tv-arkisto – Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tallentamien tv- ja radio-ohjelmien Ritva-tietokanta. Sisältää kuvailutiedot ja tallenteet kokonaisuudessaan tallennettujen radio- ja tv-kanavien ohjelmavirrasta sekä noin 100 muulta kanavalta tallennetuista näytteistä. Tietokantaan on tallennettu aineistoa vuoden 2009 alusta lähtien, minkä lisäksi Ritvasta löytyvät Yleisradion digitoidut, omatuotantoiset tv-ohjelmat vuodesta 1957 lähtien. Ritvan ohjelmatiedot ovat selattavissa avoimesti verkossa, mutta ohjelmat ovat saatavilla ainoastaan vapaakappaletyöasemilla.  

Doria – Kansalliskirjaston ylläpitämä avoin julkaisuarkisto, jonne on sijoitettu usean organisaation tuottamaa tekijänoikeuksista vapaata sisältöä sekä digitointeja. Kansalliskirjaston oma kokoelma sisältää Kansalliskirjaston digitoimaa tekijänoikeusvapaata aineistoa (kuten kirjoja, lehtiä, musiikkiäänitteitä, karttoja, kuvia, käsikirjoituksia, pienpainatteita ja pelejä) sekä Kansalliskirjaston omia julkaisuja.