Hyppää pääsisältöön

Yli 100 000 Museoviraston kuvaa vapaaseen käyttöön Finna-palveluun

Julkaisupäivä
Museoviraston Kuvakokoelmat on avannut yli 100 000 kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi Finna-palvelun (www.finna.fi) kautta. Kuvien joukossa on mm. vanhaa grafiikkaa, näkymiä ja ihmisiä 1800-luvulta ja koko Suomen 1900-luvun kuvallinen kirjo. Kuvia on runsaasti 100 vuodenkin takaa ja uusimmat kuvat ovat 2000-luvulta.

Matkustajat nousemassa Finnairin lentokoneeseen 1960-luvulla.

Kuva
Kuva: Erkki Vilhonen, Historian kuvakokoelma, Museovirasto.

Kuvat ovat käytettävissä pääsääntöisesti CC BY -lisenssillä eli niitä uudelleen julkaistaessa on kuvaaja ja kuvalähde mainittava. Kuka tahansa voi käyttää kuvia lähes mihin tahansa vain keksiikään käyttää. 

Finna-palvelussa olevat kuvat ovat matalaresoluutiokuvia. Niitä voi käyttää esimerkiksi verkkosivuilla tai niiden avulla voi kehittää erilaisia sovelluksia. Vain mielikuvitus on rajana. 

Nyt vapaaseen käyttöön avatuissa kuvissa on kuvia Museoviraston Kuvakokoelmien historian, kansatieteen, suomalais-ugrilaisen, Suomen merimuseon ja rakennushistorian kokoelmista. Joukossa on myös kuvia ympäri maailmaa, sillä vertailevissa kokoelmissa on esimerkiksi Suomen Lähetysseuran kuvakokoelma ja 1900-luvun alun suomalaisten tutkijoiden eri puolilta maailmaa ottamia kuvia. 

Museoviraston Kuvakokoelmia on kartutettu 1840-luvulta lähtien. Kokoelmissa on Suomen suurin historiallisen kuvan aineisto, yli 15 miljoonaa kuvaa. Kaikkien yhteiseen kansalliskokoelmaan otetaan edelleen kansallisesti ja valtakunnallisesti merkittävää vanhaa ja uutta kuva-aineistoa. Kokoelmista vain murto-osa on tähän mennessä digitoitu, mutta digitointia ja kuvien avaamista kaikkien käytettäväksi jatketaan koko ajan. Vapaa avaaminen mahdollistaa yhteisen kulttuuriperintömme entistä laajemman ja monipuolisemman käytön. 

Finna-palvelu on osa Kansallista digitaalista kirjastoa. Sitä ylläpitää ja kehittää Kansalliskirjasto yhdessä mukana olevien arkistojen, kirjastojen ja museoiden kanssa.

Vapaasti käytettävät Museoviraston Kuvakokoelmien kuvat

Indeksitermit