Yksitoista miljoonaa sivua digitoituja sanomalehtiä

Julkaisupäivä
Kuva
Marko Oja

Digi.kansalliskirjasto.fi - Kansalliskirjaston digitoidut aineistot -palvelussa on taas ylitetty uusi rajapyykki: digitoituja sanomalehtiä on yli yksitoista miljoonaa sivua. Vanhin sanomalehti on vuodelta 1771 ja uusimmat lehdet ovat tältä vuodelta. Tällä hetkellä digitoimme 1940-luvun sanomalehtiä ja uusia koko ajan ilmestyviä sanomalehtiä. Lisäksi erillisessä ruotsinkielisten sanomalehtien digitointiprojektissa digitoimme 1980-luvun sanomalehtiä. Yhteensä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa on yli 20 miljoonaa sivua digitaalisia aineistoja: sanomalehtiä 11, aikakauslehtiä lähes 7, kirjoja 1,7 miljoonaa sivua ja lisäksi pienpainatteita, kortistoja, nuotteja sekä karttoja.

Ennen vuotta 1939 ilmestyneet aineistot ovat kaikkien avoimessa käytössä ja sitä uudemmat ovat käytössä vapaakappalekirjastoissa eri puolella maata. Lisäksi Tutkain-hanke mahdollistaa sanoma- ja aikakauslehtien vuosina 1930-2018 julkaistujen vuosikertojen hyödyntämisen tutkimuskäytössä erillissopimuksen tehneissä korkeakouluissa. Noin 60 % Kansalliskirjaston digitoimista aineistoista on vapaassa käytössä.

Palvelun kehittämistä on rahoitettu Euroopan unionin Euroopan aluekehitysrahaston Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 -ohjelmasta.

Digitoidut aineistot löytyvät osoitteesta: https://digi.kansalliskirjasto.fi

Digi-palvelun oma facebook-sivusto: https://www.facebook.com/digikansalliskirjasto

Kirjoittaja