Uusi raportti Sukukielten digitointiprojektin jatkohankkeelta

Julkaisupäivä
Kansalliskirjaston toteuttama ja Koneen Säätiön rahoittama Sukukielten digitointiprojektin jatkohanke saattoi 14 eri uralilaisen kielen kieliaineistoja tiedeyhteisön ja muun yhteiskunnan avoimeen käyttöön.

Sukukielten digitointiprojektin jatkohankkeen (2014-2016) raportti on nyt luettavissa Doriassa.

Digitointiprojekti oli osa Koneen Säätiön Kieliohjelmaa, jossa keskeisenä tavoitteena oli pienten suomalais-ugrilaisten kielten, suomen sekä Suomen vähemmistökielten dokumentointi ja niiden aseman vahvistaminen.

Jatkohankkeen aikana digitoitiin ja saatettiin käyttöön lähes 1100 monografia- ja 51 sanomalehti-nimekettä. Monografiasivuja kertyi noin 88 300 ja sanomalehtisivuja noin 72 500.

Projektissa tuotettu aineisto saatettiin sekä tutkijoiden hyödynnettäväksi että avoimeen kansalaiskäyttöön Kansalliskirjaston ylläpitämässä Fenno-Ugrica -kokoelmassa: http://fennougrica.kansalliskirjasto.fi/  

Digitoitavat aineistot valittiin yhteistyössä kotimaisen tutkijakunnan kanssa ja niiden katsottiin palvelevan niin kotimaista kuin ulkomaista fennougristiikan alan tutkimusta.

Fenno-Ugrica on ollut yksi Kansalliskirjaston suosituimpia verkkokokoelmia latausmäärältään. Vuoden 2016 loppuun mennessä kokoelmasta oli tehty 891 000 latausta. Suosituimpia aineistoja ovat olleet kausijulkaisut, erityisesti komin- ja udmurtinkieliset sanomalehdet.

Aineistot ovat vapaasti saavutettavissa, sillä Kansalliskirjasto on projektin aikana selvittänyt aineistoihin liittyvät tekijänoikeudelliset kysymykset yhdessä National Library Resourcen ja Venäjän Kansalliskirjaston kanssa. Tämä on mahdollistanut aineistojen avoimen käytön sekä niiden linkittämisen kolmansiin järjestelmiin.

Kansalliskirjasto toteutti Koneen Säätiön rahoituksella Sukukielten digitointiprojektin jatkohankkeen vuosina 2014–2016. Raportti on nyt luettavissa osoitteessa https://www.doria.fi/handle/10024/130799