Uusi e-aineistohankinta: Medieval Latin Database

Useista eri bibliografioista koostuva Medieval Latin Database -kokoelma tarjoaa lähteitä keskiajan tutkimukseen: kirjallisuudesta ja kirjahistoriasta, tekstejä kirjoittaneista ja kääntäneistä henkilöistä, kulttuureista ja kirjastoista.

Kokoelman julkaisija on Italiassa perustettu keskiajan latinankielisen kulttuurin tutkimuksen kansainvälinen seura S.I.S.M.E.L. (Società Internazionale per lo Studio del Medioevo Latino). Kokoelmaa päivitetään ja ylläpidetään keskiaikaisen kulttuurin sähköisten aineistojen Mirabile-palvelussa.

Medieval Latin Database -kokoelma käsittää viiden kaikille avoimen aineiston lisäksi nyt hankitut seitsemän aineistoa:

• MEL – Medioevo latino. A Bibliographical Bulletin of European Culture from Boethius to Erasmus (VI to XV Century): keskiajan tutkimuksen vakiintunut aineistolähde; laaja bibliografia Euroopan kulttuurista 500-luvulta 1400-luvulle
  • BISLAM – Bibliotheca Scriptorum Latinorum Medii Recentiorisque Aevi: kattava bio-bibliografinen luettelo henkilöistä, jotka kirjoittivat tai käänsivät latinaksi keskiajalta vuoteen 1536 saakka
  • CALMA – Compendium Auctorum Latinorum Medii Aevi: bio-bibliografinen luettelo kirjailijoista 500-luvulta 1500-luvulle sisältäen bibliografiat heidän töistään
  • MEM – Medioevo musicale. Mediaeval Music Bibliographical Bulletin: bibliografia musiikkikulttuurista 400-luvulta 1400-luvulle
  • RICABIM – Repertorio di Inventari e Cataloghi delle Biblioteche Medievali, di area latina, dall'Alto Medioevo sino al 1520: Italian alueen kirjastojen luettelo keskiajalta 1520-luvulle
  • CANTICUM – Repertorio dei codici che tramandano commenti al Cantico dei Cantici: bibliografia harvinaislähteisiin sisällytetyistä Laulujen laulun kommentaareista
  • MADOC – Manuscripta doctrinalia (sec. XIII-XV): 1200–1400-lukujen filosofisen ja oikeudellisen kulttuurin kehityksestä kertovia lähteitä

Linkki aineistoon Kansalliskirjaston hakupalvelussa

Palvelusta löytyy Medieval Latin Database -kokoelman lisäksi myös kaikille avoimet keskiajan romaanisen kirjallisuuden tutkimuksen kokoelman (Romance Database) ja hagiografioiden tutkimuksen kokoelman (Hagiographic Database) yhteensä kahdeksan aineistoa.

Hankittujen aineistojen käyttö perustuu IP-tunnistautumiseen, joten yksittäisen käyttäjän ei tarvitse kirjautua Mirabile-palveluun erikseen. Päästäksesi tarkennettuun hakuun valitse ensin haluamasi kokoelma palvelun etusivulta kohdasta Database.
Lisätietoa aineistoista sekä hakuohjeita löytyy palvelun verkkosivuilta Help-välilehdeltä.

Aineistoon on pääsy Helsingin yliopiston verkossa, ja etäkäyttö on siten mahdollista Helsingin yliopiston tutkijoille, opiskelijoille ja henkilökunnalle. Muut kuin Helsingin yliopiston tutkijat ja opiskelijat pääsevät kirjastojen avauduttua aineistoon Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston kirjaston tiloissa sijaitsevilta kirjastokioskeilta ilman tunnusta tai vaihtoehtoisesti omalta laitteeltaan näissä kirjastoissa paikan päällä asiakaspalvelusta saatavalla HUPnet-tunnuksella.

E-aineistojen käyttöehdot

Palaute: kk-palvelu@helsinki.fi