Tutustu kotimaiseen elokuvahistoriaan – KAVIn aineistot nyt Finnassa

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvat ja oheisaineistot ovat kevään aikana saapuneet Finnaan! KAVIn kokoelmista löytyvät niin suomalaisen elokuvan rakastetut klassikot Kulkurin valssista Juurakon Huldaan kuin Puolustusvoimain katsaukset sota-ajalta. Elokuvista on saatavilla myös runsaasti videoklippejä ja näyttäviä still-kuvia.

Kotimaisen elokuvan runsauden sarvi

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elonet-elokuvatietokannan aineisto on erityisesti kotimaisen elokuvan runsauden sarvi. Mukana on trailereiden ja kokonaisten elokuvien lisäksi myös valokuvia, julisteita ja filmografista tietoa vuosikymmenten varrelta. Valokeilassa ovat yksittäiset teokset, elokuvantekijät ja näyttelijät sekä myös Suomen kansallisfilmografiaan kerätty yksityiskohtainen tieto kotimaisen elokuvan historiasta. Elonetin antia on myös ulkomaisen elokuvan filmografinen ja esityskohtainen tieto.

"On todella hienoa, että KAVIn aineistojen myötä Finnaan on saatu mielenkiintoista liikkuvaa kuvaa. Olemme samalla päässeet kehittämään liikkuvan kuvan esittämistä palvelussamme", toteaa Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen.

Materiaaleja voi Finnan käyttäjä vapaasti selata ja katsoa, mutta niiden muu käyttö vaatii luvan KAVIlta.

Dokumentteja ja maamme historiaa

KAVIn aineisto Finnassa sisältää Suomi-filmien lisäksi esimerkiksi 700 Finlandia-katsausta, joissa raportoidaan muun muassa olympialaisista, maaotteluista, Ateneumin taidenäyttelyistä ja uusimmista muotivirtauksista. Filmigallerian katsauksiin on ikuistettu runsaasti myös julkisuuden henkilöitä, kuten Armi Kuusela, Juri Gagarin ja Dag Hammarskjöld.

Myös Puolustusvoimien katsaukset tarjoavat mielenkiintoisen näkymän maamme historiaan.  Vuosina 1943-1962 kuvatut, elokuvanäytösten edellä esitetyt uutiskatsaukset muodostavat sarjan ajankuvia Suomesta jatkosodan ja jälleenrakentamisen kaudesta aina teollistuneeksi hyvinvointivaltioksi.

Todellinen historian harrastajan aarreaitta on aineistoon kuuluvat Suomen Suuriruhtinaskunnan aikana kuvatut dokumenttielokuvat. Niistä vanhin on vuodelta 1906.

Tutustu KAVIn aineistoihin Finnassa.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion laitos, jonka toiminta perustuu lainsäädäntöön. KAVIn lakisääteisiin tehtäviin kuuluvat elokuvien ja televisio- ja radio-ohjelmien säilyttäminen sekä niihin liittyvä tutkimus, kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta ja mediakasvatuksen edistäminen.

Kansalliskirjaston ylläpitämä ja kehittämä Finna.fi on arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen verkkopalvelu, joka tarjoaa yhdellä kertaa pääsyn yli 13 miljoonaan valokuvaan, esineeseen, kirjaan, taideteokseen ja muuhun aineistoon. Kaikkiaan mukana on jo yli kaksi sataa arkistoa, kirjastoa ja museota. Finna perustuu avoimeen lähdekoodiin ja sen aineistot ovat hyödynnettävissä myös avoimen rajapinnan kautta. Palvelu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta.