Hyppää pääsisältöön

Torsten Carlander-Reuterfeltin arkisto Kansalliskirjastolle

Julkaisupäivä
Kansalliskirjasto on saanut lahjoituksena Torsten "Totti" Carlander-Reuterfeltin (1902–2003) arkiston. Kamarineuvos ja insinööri Torsten Carlander muistetaan monipuolisena kulttuuripersoonana, joka toimi Kellokosken Tehtaan toimitusjohtajana aina vuoteen 1963. Carlander kuvasi paljon filmimateriaalia aina 1920-luvulta lähtien mm. ulkomaanmatkoilta ja Kellokosken tehtaan toiminnasta.

Laajasta harrastusvalikoimasta Torsten Carlanderille tärkein oli musiikki. Hän soitti pianoa, selloa ja viulua ja sävelsi noin 40 sävellystä. Hän perusti vuonna 1946 Suomen kamarimusiikkiseuran, jonka kunniajäseneksi kutsuttiin Jean Sibelius. Carlander oli Sibeliuksen ystävä ja toimitti hänelle hunajaa vieraillessaan Ainolassa.

Kansalliskirjaston vastaanottama lahjoitus sisältään monipuolisesti aineistoa Carlanderin elämän varrelta. Kokoelmassa on päiväkirjoja, kirjeenvaihtoa, matkakirjoja, musiikkikirjallisuutta, äänitteitä sekä merkittävä klassisen musiikin nuottikokoelma.

Kokoelma sisältää myös Torsten Carlanderin omien sävellysten alkuperäisversiot sekä äänitteitä Carlanderin ja säveltäjäystävien kotimusiikki-illoista.
 
Arkisto on hyvin laaja ja se tullaan saattamaan asiakaskäyttöön tulevina vuosina.


 

Lisätietoja lahjoituksesta:
Tarja Lehtinen
Kirjastonhoitaja
Kansalliskirjasto
tarja.lehtinen(AT)helsinki.fi
puh. 050-4154645, 0294122727

Petri Tuovinen
Tietoasiantuntija
Kansalliskirjasto
petri.tuovinen(AT)helsinki.fi
Puh: 050 304 7439,  02941 22716