Tiellä sananvapauteen - suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja 1917 - 2017 avautuu 23.11.

Julkaisupäivä
Tiellä sananvapauteen on suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja vuosilta 1917 – 2017. Ainutlaatuinen verkkoteos avaa itsenäisen Suomen sananvapaushistoriaa tavalla, jota ei ole nähty missään aikaisemmin.

Tiellä sananvapauteen -verkkoteos avautuu yleisölle 23.11.2016 klo 12

Kekkonen, Jumala ja seksi ovat suomalaisen sananvapauden koetinkivet
Teoksen aikajanalla on yli 850 artikkelia, joita taustoittavat suomalainen sanomalehdistö, Kansalliskirjaston kokoelmat ja yli 30 haastateltua merkkihenkilöä kuten Jörn Donner, Erkki Tuomioja, Tapani Ruokanen, Erkki Liikanen, Olli Alho, Hanna Nikkanen ja Sirpa Kähkönen.

Teos kertoo, miksi Suomi on verkkoaikana maailman sananvapauden huippumaa. Saavutus ei ole sattuma, vaan määrätietoisen lainsäädännön, rohkeiden tekijöiden ja keskustelun tulos.

Sananvapaudelle ei ole standardia. Siksi se määritellään joka päivä uudestaan”, toteaa hankkeen vetäjä professori Kai Ekholm.  

sananvapauteen.fi avataan yleisölle keskiviikkona 23.11. klo 12

Verkkoteos lahjoitetaan julkistuksen jälkeen Kansalliskirjastolle, jossa se aloittaa valmistautumisen Suomen 100-vuotisjuhlaan. Maaliskuussa 2017 Kansalliskirjaston Galleriassa avattavassa näyttelyssä syvennytään verkkoteoksen sisältöihin ja kiellettyihin alkuperäisteoksiin. Monet teokset ovat tuttuja kävijöille, mutta näyttely tuo esille harvinaisuuksia ja yllätyksiä. Kyseessä on varmasti yksi itsenäisyyden merkkivuoden kiinnostavimpia näyttelyitä, joka koskettaa koko kansakuntaa.

Verkkoteos on Helsingin Sanomien Säätiön rahoittama ja sen takana on työryhmä professori Kai Ekholm, tutkija Päivikki Karhula ja historioitsija Tuomo Olkkonen. Teoksen graafinen suunnittelija on arkkitehti Marjaana Kinnermä ja teknisestä toteutuksesta on vastannut Flo Apps.

Sananvapauteen.fi

Tiellä sananvapauteen -teoksen lehdistökuvat Flickr-kuvapalvelussa:
https://flic.kr/s/aHskoKwJKh
 

Lisätietoja:
professori Kai Ekholm
kai.ekholm (AT) helsinki.fi, 040-5877023