Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Tiellä sananvapauteen -verkkoteokselle

Julkaisupäivä
Kansalliskirjaston verkkoteokselle Tiellä sananvapauteen, Suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja, on myönnetty Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2017.

Tiellä sananvapauteen. Suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja -verkkoteos peilaa kiinnostavasti suomalaista sensuuria vuosina 1917 – 2017. Se on lajissaan laajin suomalaisen sananvapauden historiaa avaava julkaisu, joka sisältää yli 900 artikkelia.

Verkkoteoksen takana on työryhmä, johon kuuluvat Kansalliskirjaston johtaja, professori Kai Ekholm, tutkija Päivikki Karhula ja historioitsija Tuomo Olkkonen. Heidän tekstejään täydentävät usean kymmenen asiantuntijan kirjoitukset mm. sananvapauteen liittyvästä lain-säädännöstä, sotasensuurista ja elokuvasensuurista. Sananvapauden tilasta kertovat oman näkemyksensä myös 38 haastateltua toimittajaa, kirjailijaa, aktivistia ja poliittista vaikuttajaa. Sivuston tyylikkään ja selkeän ulkoasun on suunnitellut arkkitehti Maara Kinnermä.

Sananvapauden aikajana
Tiellä sananvapauteen tuo esiin lukuisat tutut mutta myös vähemmän tunnetut suomalaisen sananvapauden ja sensuurin kipupisteet. Se osoittaa, että sananvapaus ei elä vain juhlapuheissa, vaan sen rajoja määritellään aina uudelleen. Tiellä sananvapauteen nostaa esiin myös ne äänet, jotka ovat aikanaan jääneet marginaaliin.

Teos piirtää sata vuotta kattavan aikajanan, esittelee kiehtovia henkilökuvia ja kuvagallerioita ja tarjoaa artikkelien avulla monipuolisen tietopaketin helposti käytettävässä muodossa.

Sananvapaus on suomalaisen yhteiskunnan peruspilari ja kansallisaarre. Verkkoteos muistuttaa meitä siitä, että sananvapaus ei ole milloinkaan itsestäänselvyys, vaan sitä on aktiivisesti edistettävä ja vaalittava myös demokraattisissa yhteiskunnissa.

Näyttely ja julkaisu
Verkkoteoksen lisäksi tekijät ovat työstäneet aiheesta näyttelyn Kansalliskirjaston Galleriaan. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Teokseen ja näyttelyyn liittyy myös julkaisu Tiellä sananvapauteen 1917-2017, jota on myynnissä Kansalliskirjaston asiakapalvelussa.

Lue lisää
Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote: Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot vuodelle 2017 jaettiin