Suomen ruotsalaismurreaineistoja tallennettiin verkkoarkistoon

Julkaisupäivä

Kansalliskirjasto tallensi vuonna 2022 yhteistyössä Svenska litteratursällskapet i Finlandin (SLS) kanssa verkkoaineistoja Suomen ruotsalaismurteista.

Kansalliskirjasto tallensi vuonna 2022 yhteistyössä Svenska litteratursällskapet i Finlandin (SLS) kanssa verkkoaineistoja Suomen ruotsalaismurteista. Teemakeräys perustui SLS:n toteuttamaan keräykseen nimeltä Dialektmaterial på webben johon kuuluneet verkkosisällöt Kansalliskirjasto tallensi Suomalaiseen verkkoarkistoon.

Teemakeräyksessä tallennettiin SLS:n kartoittamia verkkosisältöjä, jotka oli joko puhuttu tai kirjoitettu Suomessa käytetyillä ruotsalaismurteilla. Ruotsin murteita puhutaan Suomessa rannikkoseudulla ja Ahvenanmaalla. 

Murteet ovat elävää suullista perinnettä, mutta ne ovat myös löytäneet tiensä verkkoon ja sosiaaliseen mediaan. Keräyksessä tallennettiin muun muassa uutissisältöjä, verkkosivuja, blogeja, podcasteja, videoita, musiikkia sekä sosiaalisen median sisältöjä (Twitter, Tiktok). 

Tallennetut aineistot ovat käytettävissä vapaakappaletyöasemilla eri puolilla Suomea. Lisätietoa kotimaisen julkaisutuotannon tallettamisesta Kansalliskirjastossa: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/vapaakappaletoimisto 

Keräykseen sisältyneiden aineistojen osoitteet ovat rajatusti selattavissa Suomalaisen verkkoarkiston hakemistossa

SLS:n keräysaineistot ovat käytettävissä SLS:n arkistossa. Dialektmaterial på webben -keräyksen tiedot löytävät SLS:n Finna-hakupalvelusta

Lisätietoja keräyksestä antavat tietoasiantuntija Sanna Haukkala (Kansalliskirjasto, sanna.haukkala@helsinki.fi) ja arkistonhoitaja Lisa Södergård (SLS, lisa.sodergard@sls.fi

Kansalliskirjasto tallentaa suomalaiseen verkkoarkistoon kotimaista verkkosisältöä Suomi-keräyksillä, teemakeräyksillä sekä jatkuvilla keräyksillä. Vuosittain toteutettavassa Suomi-keräyksessä tallennetaan sisältöä yli 600 000 verkkosivustolta, joiden loppuosa on maatunnus .fi tai .ax, sekä otos kielentunnistuksella suomenkielisiksi tunnistetuilta sivustoilta. Teemakeräyksissä tallennetaan tarkemmin ja syvemmin ajankohtaisiin aiheisiin ja tapahtumiin liittyviä sisältöjä, jatkuvissa keräyksissä tallennetaan säännöllisin väliajoin jatkuvasti kotimaisia verkkolehtiä, uutismedioita sekä Twitter-sisältöjä. 

Kansalliskirjaston tehtävä on tallentaa kotimaisista verkkosisällöistä edustava ja monipuolinen otos. Tallennetut aineistot säilytetään ja asetetaan tutkijoiden ja muiden tiedontarvitsijoiden käyttöön vapaakappaletyöasemilla. Toiminta perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007) ja tekijänoikeuslakiin (404/1961 16 b §). Suomalainen verkkoarkisto on osa kansalliskokoelmaa, johon talletetaan suomalainen julkaisutuotanto. 

Yhteyshenkilö

Vapaakappalepalvelut
+358 (0)2941 44321 (arkisin/vardagar/weekdays 9-12)
Kansalliskirjasto