Suomalaiseen verkkoarkistoon tallennettu kymmeniä keskustelupalstoja

Julkaisupäivä

Internetin keskustelupalstoilla on muun muassa fanitettu, harrastettu ja väitelty – samalla on syntynyt merkittävä osa suomalaista nettikulttuuria. Kansalliskirjasto on nyt tallentanut viisikymmentäviisi keskustelupalstaa kulttuuriperintönä.

Neonvärisiä palikoita ja neliöitä tummalla taustalla

Kansalliskirjaston ylläpitämään Suomalaiseen verkkoarkistoon on kerätty kattava otos kotimaisista keskustelupalstoista. Lista tallennetuista foorumeista löytyy verkkoarkiston hakemistosta. Itse aineistot ovat käytettävissä tekijänoikeuslain mukaisesti vapaakappaletyöasemilla kaikissa vapaakappalekirjastoissa eri puolella Suomea, Eduskunnan kirjastossa ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli KAVI:n kirjastossa.

Vuosina 2021–2022 yleisö ja asiantuntijat ehdottivat kerättäväksi keskustelufoorumeja, jotka olivat pian poistumassa internetistä, kuten Tiede- ja MuroBBS-foorumit. Keskustelupalstojen kultakausi oli selvästi hiipunut, ja niinpä keräysehdotusten innoittamana päätettiin toteuttaa laaja-alainen teemakeräys, johon sisällytettiin suosittuja keskustelupalstoja eri aihepiireistä. Mukaan valittiin muun muassa harrastuksiin keskittyviä palstoja aina puutarhanhoidosta konsolipeleihin, uskontojen ympärillä käytäviä keskusteluja, kuten Körttifoorumi ja Pakanaverkko, sekä yleisluontoisia keskustelufoorumeja.

Aineisto pitää sisällään keskustelupalstojen julkiset keskustelut. Näin ollen sisällöt, jotka edellyttävät palstalle kirjautumista, jäivät keräyksen ulkopuolelle. Myöskään käyttäjien yksityisviestejä ei tallennettu.

Verkkoaineistoja on kerätty vuodesta 2006 lähtien, jolloin tekijänoikeuslaki antoi Kansalliskirjastolle oikeuden tallentaa aineistoja tietoverkoista. Laki myös ohjeistaa aineistojen käyttöönasettamisen vapaakappaletyöasemille. Kotimaisen julkaisutuotannon tallettamista koskeva laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä on velvoittanut Kansalliskirjastoa tallentamaan suomalaisia verkkoaineistoja vuodesta 2008.

Kulttuuriaineistolain mukainen verkkoaineistojen keräyssuunnitelma tarkentaa aineistojen hakemisen ja tallentamisen laajuutta sekä verkkoaineistojen luovuttamiskäytäntöjä. Keräyssuunnitelmassa huomioidaan myös tutkimuksen ja kulttuurihistoriallisen arkistoinnin tarpeet ja verkkojulkaisijoiden tasapuolinen kohtelu. Suunnitelma tarkistetaan vähintään neljän vuoden välein.

Lisätietoja keräyksestä antavat tietoasiantuntija Sanna Haukkala (sanna.haukkala@helsinki.fi) ja palvelupäällikkö Aija Vahtola (aija.vahtola@helsinki.fi).

Yhteyshenkilö

Vapaakappalepalvelut
+358 (0)2941 44321 (arkisin/vardagar/weekdays 9-12)
Kansalliskirjasto