Sibeliuksen koottujen teosten uusi nide sisältää Finlandian ja Valse tristen kriittisen edition

Jean Sibeliuksen koottujen teosten (JSW) sarjassa on ilmestynyt nide, joka sisältää Finlandian (op. 26) ja Valse tristen (op. 44 nro 1) sekä viiden muun orkesteriteoksen, Scen med tranorna (”Kurkikohtaus” op. 44 nro 2), Canzonetta (op. 62a), Valse romantique (op. 62b), Valse lyrique (op. 96a) ja Valse chevaleresque (op. 96c), kriittisen edition. Kyseessä on 32. koottujen teosten julkaisusarjassa ilmestynyt nide, ja sen on toimittanut Timo Virtanen.

Viisi niteen teoksista on alun perin sävelletty näyttämömusiikiksi. Arvid Järnefeltin näytelmään Kuolema sävelletyn musiikin pohjalta muokattu Scen med tranorna on nyt painettu ensimmäistä kertaa Sibeliuksen alkuperäiskäsikirjoitukseen pohjautuvana editiona. Niin ikään alun perin näyttämömusiikiksi sävelletyn Finlandian lähteiden tarina on erityisen kiehtova. Sen alkuperäiskäsikirjoitus katosi syksyllä 1900 Sibeliuksen matkustaessa Saksassa, ja uusi partituuri kopioitiin julkaisua varten orkesterin äänilehdistä. Vaiheikkaan tapahtumaketjun seurauksena Finlandian painoksiin päätyi monenlaisia virheitä ja epätarkkuuksia.

Nide sisältää tarkistettujen ja kommentaarein varustettujen partituurien lisäksi runsaasti uutta tietoa teosten syntyhistoriasta, varhaisista esityksistä sekä niiden vastaanotosta. Niteen toimitustyössä on hyödynnetty lähdeaineistoja Kansalliskirjaston, Kansallisarkiston, Helsingin Kaupunginarkiston, Sibelius-museon, Breitkopf & Härtelin, British Libraryn ja Norjan kansalliskirjaston kokoelmista.

Sibeliuksen koottuja teoksia julkaisevat yhteistyössä Kansalliskirjasto, Sibelius-Seura ry/Sibelius-Samfundet rf sekä kustannusyhtiö Breitkopf & Härtel (Wiesbaden).

Lisätietoja:

Timo Virtanen