Saamen kielen tuki digitaalisissa palveluissa -esitys palkittiin LIBER-konferenssissa

Julkaisupäivä

Euroopan tieteellisten kirjastojen LIBER-konferenssi järjestettiin Tanskan Odensessa 6.–8.7.2022. Kansalliskirjastosta mukana olleet esitykset käsittelivät saamen kielen tukea digitaalisissa palveluissa ja Kansalliskirjaston tehtäviä ja yhteistyötä tekoälyyn liittyyen.

Lapin ja Finmarkin kartta Saamen kielialuettain

Pohjoissaamen kieltä puhutaan kolmen valtakunnan alueella.

LIBER-konferenssin tämänvuotinen teema oli Libraries in the Research and Innovation Landscape. Kansalliskirjasto oli konferenssissa mukana kahdella esityksellä:

• Riitta Koikkalainen ja Niko Partanen: Supporting Sámi languages in digital services
  • Liisa Näpärä ja Päivi Pihlaja: Engaging in research and cultural heritage collaborations to endorse AI and machine learning activities

Konferenssin kaikki esitystiedostot julkaistaan Zenodo-palvelussa.

Palkinto innovatiivisuudesta

Riitta Koikkalaisen ja Niko Partasen abstrakti Supporting Sámi languages in digital services sai LIBER award for Library Innovation -palkinnon. Palkinnon arviointikriteereinä ovat innovatiivisuus, vaikuttavuus, omaperäisyys ja korkea laatu. Palkinnon saa kolme kriteerit parhaiten täyttävää abstraktia. Voittajat valitsee konferenssin ohjelmakomitea (Conference Progamme Committee). Palkinnon sponsorina toimii yhdysvaltalainen kirjastoalan organisaatio OCLC.

Seuraava LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche) -konferenssi järjestetään 5.–7.7.2023 Budapestissä, Unkarissa. Lisätietoja LIBERistä konferenssin verkkosivuilta.

Lisätietoja hankkeesta saamenkielisten aineistojen saatavuuden parantamiseksi.