Professori Heikki A. Reenpäältä toinen merkittävä kirjalahjoitus Kansalliskirjastolle

Julkaisupäivä
Uuden lahjoituksen myötä vuonna 2004 saatu upea Reenpään kokoelma täydentyy noin 1.000 nimekkeellä. Lahjoitus sisältää myös muutaman ennen tuntemattoman ja kansalliskokoelmasta puuttuvan julkaisun.

Fredrik Wilhelm Pippingille luovutettu adressi vuodelta 1863. Kuva: Suvi Kingsley c Kansalliskirjasto

Kuva
Suvi Kingsley

Kansalliskokoelma täydentyy
Aineistossa on mukana kirjastonhoitaja, professori, senaattori Fredrik Wilhelm Pippingille hänen eläköityessään luovutettu adressi, jossa Suomen kaikki silloiset johtohenkilöt kunnioittavat Pippingin elämäntyötä omakätisin nimikirjoituksin. Pippingin merkitystä kansalliskokoelman muodostumisessa ei voi vähätellä ja adressi on hieno osoitus siitä.

Lahjoitus sisältää myös mm. kaksi tutkija Sigfrid Aronus Forsiukselle (noin 1560 - 1624) kuulunutta kirjaa sekä noin 1.000 pienpainatetta 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta, joiden joukossa on mm. laaja kokoelma typografisesti kiinnostavia ruokalistoja.

Muita erityisen merkittäviä aineistoja ovat mm. Eino Leinon ja hänen veljiensä arkisto käsittäen kirjeenvaihtoa ja muita dokumentteja sekä Kirjan elämä - Bokväsen -kokoelma, joka sisältää kirjakauppaa, kustantamista ja kirjapainotaitoa käsittelevää käsikirjastoa.

Lahjoitettu aineisto tuodaan asiakaskäyttöön lähivuosien aikana.

Professori Heikki A. Reenpää (s.1922) on pitkäaikainen Otavan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Professori Reenpään aikaisempi vuonna 2004 tekemä kirjalahjoitus on yksi arvokkaimmista Kansalliskirjaston saamista lahjoituksista kautta aikojen. Kolmen sukupolven aikana kerätty Reenpään yksityiskirjasto käsittää noin 20.000 nidettä historiallista arvokirjallisuutta.

Täydentyvä kuva-albumi Flickr-kuvapalvelussa: https://flic.kr/s/aHskUnmhAk

Lisätietoja:
Kokoelmapäällikkö Harri Ahonen
harri.ahonen(at)helsinki.fi
puh. 02941 22710

 

Kirjoittaja