Peter von Bagh nivoo taidokkaasti elokuvien heijastumat ja maailmanhistorian suuret tapahtumat yhteen

Kansalliskirjasto julkaisee Peter von Baghin (1943 – 2014) postuumin teoksen Elokuvan almanakka -69 katsetta vuosisadan historiaan e-kirjana vapaaseen verkkokäyttöön. Lisäksi julkaisemme myöhemmin johdantoteoksen Peter von Baghin kesken jääneeseen suurhankkeeseen, 12-osaiseksi tarkoitettuun elokuvan historiaan.

Elokuvan almanakka – 69 katsetta vuosisadan historiaan

Nyt julkaistava Elokuvan almanakka – 69 katsetta vuosisadan historiaan perustuu Peter von Baghilta jääneeseen lähes valmiiseen käsikirjoitukseen. Julkaisun on vastavana toimittajana viimeistellyt elokuvatutkija Antti Alanen.

Teos rakentuu maailmanhistorian merkittäviin tapahtumiin ja suuriin teemoihin: ensimmäinen ja toinen maailmansota, Venäjän vallankumous, New Yorkin pörssiromahdus, New Deal´n optimismi, Stalinin terrori, atomipommi, jälleenrakennus, kylmä sota, Euroopan yhdentyminen, Vietnamin sota ja 11.9.2001. Peter von Bagh näkee kuinka suuret historialliset tapahtumat heijastuvat elokuvissa. Hän peilaa historian todellisuutta koko ristiriitaisuudessaan, unohtamatta hirtehistä fantasiaa ja mahtavaa naurua.

Tuskin mikään historiallinen tapahtuma on niin romantisoitu kuin lokakuun vallankumous.”

Kirja on julkaistu osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4165-1

Peter von Bagh: Elokuvan muisti

Myöhemmin kesällä julkaisemme johdantoteoksen Peter von Baghin elämäntyöhön ja jälkeenjääneisiin kirjoituksiin. Kirjaan sisältyy päivitettyinä keskeisiä artikkeleita ja aineistoja vuonna 2014 ilmestyneestä Peter von Baghin juhlakirjasta Citizen Peter (Like Kustannus Oy). Myös tämä teos tulee yleisön saataville vapaaseen verkkokäyttöön.

Molemmat kirjat pohjautuvat von Baghin Kansalliskirjastolle luovuttamiin sähköisiin käsikirjoituksiin, joita on lähes puoli miljoonaa sivua.

Kuollessaan Peter von Baghilla oli ainakin 20 kirjaprojektia työn alla, niistä tärkeimpänä 12-osainen Elokuvan historia.  Julkaistavat teokset ovat päänavaus vielä edessä odottavalle suurtyölle, jossa koko 12 osaa elokuvan historiaa viimeistellään elokuvatutkijoiden- ja harrastajien iloksi.

Kirjojen esipuheessa ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm kertoo projektin syntyhistoriasta ja siitä kuinka von Baghin arkistot ja kirjakokoelma päätyivät Kansalliskirjastolle.

Peter von Bagh lahjoitti myös mittavan elokuva-alan kirjakokoelmansa Kansalliskirjastolle. Kokoelma tulee asiakkaiden käyttöön lähivuosina.

Peter von Baghin sähköisten arkistojen järjestämistä ja hänen keskeneräisten käsikirjoitustensa julkaisemista ovat tukeneet: Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, opetus- ja kulttuuriministeriö, sekä Suomen Kulttuurirahasto.

Elokuvan almanakka – 69 katsetta vuosisadan historiaan, http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-4165-1

Lisätiedot:

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm, kai.ekholm@helsinki.fi, puhelin  0405877023

Antti Alanen, vastaava toimittaja, antti.alanen@gmail.com, puhelin 09 685 7551