Nubbenin levyt -teos nyt saatavilla

Nubbenin levyt – Taiteilija Lars-Gunnar Nordström jazzkeräilijänä (Kansalliskirjasto 2019) kertoo keräilijästä, keräilemisestä, levykokoelmasta ja taiteesta – sekä tietenkin jazzista. Sen on kirjoittanut kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelä. Oheisartikkelien kirjoittajina ovat jazzhistorian asiantuntijat Pekka Gronow ja Matti Laipio.

Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström (1924–2014) oli ei-esittävän taiteen edelläkävijöitä Suomessa ja intohimoinen jazzmusiikin ystävä. Jazzharrastus syttyi vuonna 1941, kun hän kuuli radiosta Duke Ellingtonin kappaleen Mood Indigo. 1950-luvun lopulla Nordström ryhtyi keräämään vinyylialbumeja, joita lopulta karttui yli 11 000 kappaletta.

Kaikkinensa Nordström hankki 16 000 äänilevyä. Valtaosa Nordströmin kokoelmasta sisältää yhdysvaltalaista jazzmusiikkia. Hänen suosikkiartistejaan olivat Louis Armstrong, Count Basie, Benny Goodman, Duke Ellington ja muut 1930–1940-luvun suuret nimet. Häntä kiinnostivat myös bebop, 1950-luvun jazz ja kokeelliset tekijät kuten Ornette Coleman ja John Coltrane. Nordström puhui usein jazzin ja hänen taiteensa kytköksistä.

Vuonna 2015 L-G Nordströmin Säätiö lahjoitti hänen jazzkokoelmansa Kansalliskirjastolle. Lahjoituksen innottaman teoksen voit ostaa Rotundasta hintaan 20€.

Lisätietoja kokoelmasta

Teos Doria-palvelussa

Kirja-arvostelu Helsingin Sanomissa 17.7.2019