Mikael Agricolan kotikirjastoon kuulunut kirja lahjoitettiin Kansalliskirjastolle

Sveitsiläinen taidehistorioitsija, bibliofiili ja Suomen ystävä Felix Stoll (k. 2016) on testamentannut Kansalliskirjastolle 1500-luvun ensimmäiselle puoliskolle ajoittuvan, pääasiassa myöhäisantiikin ja renessanssin historiankirjoitusta sisältävän kokoomateoksen. Erityisen merkittäväksi lahjoituksen tekee se, että kirja on kuulunut Mikael Agricolan kotikirjastoon.

Michaelis Olaui Agricolae de Torsbij liber Wittenbergae emptus iii Juni anno 1537

Nimiösivulle tehty kirjaus kertoo, että Agricola on ostanut kirjan Wittenbergissä kesäkuun kolmas päivä vuonna 1537. Hän opiskeli kaupungissa vuosina 1536 - 1539 kuunnellen mm. Martti Lutherin ja Filip Melanchtonin luentoja. Agricolan keräämä kirjasto hajosi hänen kuoltuaan vuonna 1557 tai viimeistään hänen leskensä Birgitta Olavintyttären kuoltua vuonna 1595. Kirjastoon kuuluneita teoksia tunnetaan nykyään yhteensä 11 kappaletta, joista kolme löytyy Kansalliskirjaston kokoelmista.

Lahjoitettu sidos on tyypillinen saksalainen 1500-luvun vaalea vasikannahkasidos runsaine sokeapainanteineen.

Valokuvia lahjoitetusta teoksesta (Flickr)

Lisätietoja lahjoituksesta:

Mika