Hyppää pääsisältöön

Lisää työväen historiaa Finnaan

Julkaisupäivä
Mainoskulkue Riihimäellä. Ihmiset kantavat mm. Hankkijan ja Nestorin mainosplakaatteja kadulla.

Työväen Arkiston kokoelmien luettelotiedot ja sähköiset aineistot ovat nyt saatavilla Finnassa. Arkiston kuvakokoelmaan on voinut tutustua Finnassa jo aiemmin, mutta nyt aineistoa on tullut saataville runsaasti lisää.

Aineistot kertovat sosiaalidemokraattisen työväenliikkeen, SAK:laisen palkansaajaliikkeen, kansalaisjärjestöjen ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kehityksestä ja historiasta. Kokoelmissa on järjestöjen, yritysten ja yksityishenkilöiden asiakirja-, muistitieto-, valokuva- ja av-aineistoja.

Työväen Arkiston lähes 12 000 arkistonmuodostajan kuvailu- ja luettelointitiedot sekä sähköiset aineistot ovat selattavissa Finnassa. Asiakirjojen ohella on digitoitu erityisaineistoja. Esimerkiksi arkiston mittavasta valokuvakokoelmasta on Finnassa nähtävillä 45 000 valokuvaa ja lähes 500 julistetta. Vanhimmat kuvat ovat 1800- ja 1900-lukujen taitteesta. Sähköisten aineistojen määrä  kasvaa digitoinnin edistyessä.

”Finnan kautta saamme aineistomme laajemmin näkyviin”, kertoo Petri Marjeta, tutkija Työväen Arkistosta. ”Arkistojen ongelma on, ettei niiden tarjontaa aina tunneta. Kirjastot ja museot sen sijaan ovat tutumpia tiedonhakupaikkoja. Finna tarjoaa arkistoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa löydettäväksi samasta paikasta muiden arkistojen ja muistiorganisaatioiden kanssa”.

Finnasta löytyvien luettelointitietojen ja sähköisten aineistojen avulla voi kokoelmien sisältöön tutustua ilman fyysistä vierailua arkistoon ja halutessaan tehdä aineistotilauksenkin. Tiedot tulevat Finnaan Työväen Arkiston käyttämästä ja Disec Oy:n tuottamasta Yksa-arkistopalvelusta, johon Finnasta on muodostettu yhteys.

Tutustu Työväen Arkiston aineistoihin

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna kehittää yhdessä asiakasorganisaatioidensa kanssa ilmaista alustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston.

Kuva: Mainoskulkue Riihimäellä toukokuussa 1962. Työväen Arkisto.