Laulu-Miesten sävellyskäsikirjoitukset Kansalliskirjastolle

Julkaisupäivä
Mieskuoro Laulu-Miehet on lahjoittanut Kansalliskirjastolle sävellyskäsikirjoitusarkistonsa.
Kuva
Marko Oja / Kansalliskirjasto

Vuonna 1914 perustettu Laulu-Miehet on yksi Suomen perinteikkäimmistä kuoroista. Useat merkittävät suomalaiset säveltäjät ovat omistaneet sille sävellyksiään, ja kuoro on puolestaan kantaesittänyt lukuisia teoksista. Yli satavuotiaalla kuorolla on tärkeä paikkansa maan musiikin ja erityisesti mieskuoromusiikin historiassa. Laulu-Miehiä johtaa Matti Hyökki ja ajan saatossa kuoroa ovat johtaneet muun muassa Väinö Rautawaara, Martti Turunen ja Heikki Klemetti.

Lahjoitettavassa kokoelmassa on mukana sävellyskäsikirjoituksia kuoron koko yli 100-vuotisen taipaleen ajalta. Teoksia on muun muassa seuraavilta säveltäjiltä: Ahti Sonninen, Sulho Ranta, Väinö Pesola, Selim Palmgren, Oskar Merikanto, Aarre Merikanto, Eino Linnala, Jaakko Linjama, Toivo Kuula, Robert Kajanus, Heino Kaski. Jean Sibeliukselta on kaksi kopistin kirjoittamaa teosta, Humoreski ja Ne pitkän matkan kulkijat, joista ensiksi mainitussa on säveltäjän tarkentamia omakätisiä esitysmerkintöjä.

Lahjoitetusta kokonaisuudesta muodostetaan Mieskuoro Laulu-Miesten arkisto, jonka voi tilata erikoislukusaliin sen luetteloinnin jälkeen.

Lahjoitus tulee osaksi Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelmaa, jossa on noin 500 suomalaista, pääosin taidemusiikkiin liittyvää musiikkiarkistoa.

Lisätietoja:

Petri Tuovinen
Tietoasiantuntija
Kansalliskirjasto
petri.tuovinen@helsinki.fi, +358-2941 22716, +358 50 304 7439