Lastentarhamuseo mukaan Finnaan

Julkaisupäivä

Lastentarhamuseon kokoelmien äärelle pääsee nyt Finna.fi-hakupalvelussa. Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Lastentarhamuseo on ainoa ammatillinen lastentarhatyön historiaan erikoistunut museo Suomessa. Tällä hetkellä Finnasta löytyy yli 500 esineen otos Lastentarhamuseon Ebeneser-kokoelmasta ja jatkossa yleisön saataville on tulossa lisää aineistoa digitaalisesti. 

Dominopeli, vanerilaatikko Ebeneserin lastentarhasta. Ajoittamaton. Ebeneser-kokoelma, Lastentarhamuseo. CC BY 4.0

Vuonna 1998 avattu museo sijaitsee arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelemassa Ebeneser-talossa Helsingin Alppiharjussa. Lastentarhamuseon esine-, valokuva- ja kirjastokokoelmat esittelevät suomalaisen varhaiskasvatuksen ja lastentarhatyön 130-vuotista historiaa. Finna-projektin myötä museo on voinut vastata yleisön pyyntöön kokoelmien digitaalisesta saavutettavuudesta. ”Yleisö toivoi jo pitkään, että museon kokoelmat löytyisivät myös Finna.fi-hakupalvelusta. Olemme iloisia, että kokoelmahallintajärjestelmän vaihdoksen myötä meidän on teknisesti mahdollista tuoda aineistot Finnaan”, kertoo Lastentarhamuseon kokoelma-amanuenssi Susanna Gillberg

Ensimmäiseksi museo on julkaissut Finna.fi-hakupalvelussa yli 500 esinettä Ebeneser-kokoelmasta. ”Vuonna 1908 valmistuneessa Ebeneser-talossa toimi lastentarha vuoteen 1986 ja lastentarhaopettajakoulutus vuoteen 1993 saakka. Nyt digitoidut ja Finnasta löytyvät esineet liittyvät Ebeneserin lastentarhaan, lastentarhaseminaariin tai jollain muulla tavoin Ebeneser-taloon ja sen historiaan”, kuvailee Gillberg. 

Lastentarhamuseo avaa Finnassa muitakin kokoelmiaan esinekuvaus- ja luettelointiprojektin edetessä. Aineistot kattavat myös nykypäivän varhaiskasvatuksen ilmiöitä ja päiväkotielämää. Gillberg mainitsee, että 3400 esineen lisäksi museolla on oma valokuvakokoelma. “Esinekuvien jälkeen tulemme julkaisemaan valokuvia Lastentarhamuseon valokuvakokoelmasta sikäli, kun kuvien tekijänoikeudet ja tietosuoja antavat myöten.”

Tutustu Lastentarhamuseon kokoelmaan.