Lajitietokeskuksen lajiluettelo LAJISTO julkaistu Finto.fi:ssä

Julkaisupäivä

Suomen Lajitietokeskus ylläpitää kansallista luetteloa Suomessa tavatuista eliölajeista. Luettelo on nyt julkaistu avoimena linkitettynä datana myös Kansalliskirjaston Finto-palvelun ylläpitämässä Finto.fi:ssä.

Kuvakaappaus Finton verkkosivuilta

LAJISTO (finto.fi/lajisto) tuo eliölajien tiedot kattavasti myös Finto.fi:n käyttäjien hyödynnettäväksi. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi lajitiedon kuvailukäytön laajentamiseen. Lisäksi Lajiston ja Yleiseen suomalaiseen ontologiaan YSOon perustuvan kansallisen ontologiaverkoston välisten linkitysten kehittäminen tulee julkaisun myötä ajankohtaiseksi.

“Lajisto on hieno avaus virallisen lajitiedon hyödyntämisen laajenemiselle Finton palveluiden avulla. Keskeinen kansallinen lajitietovaranto saa Finto.fi:n kautta toivottavasti uusia käyttäjiä, ja sen mahdollisuudet myös esimerkiksi sisällönkuvailussa tunnistetaan entistä paremmin”, toteaa Finto-palvelun kehittämispäällikkö Mikko Lappalainen

“Suomen Lajitietokeskuksen eliönimistön julkaiseminen Fintossa on erinomainen avaus, jonka potentiaalia ei osaa vielä edes arvoida. Ontologioiden käyttö varmaankin lisääntyy exponentiaalisesti tulevina vuosina linkitetyn avoimen tiedon (LOD) ymmärryksen kasvun myötä. Samoin Finto tarjoaa erinomaisen referenssin, jonne on helppo ohjata kaikkia asiasta kiinnostuneita yhteistyökumppaneita” linjaa Kari Lahti, Luonnontieteellisen keskusmuseon biodiversiteetti-informatiikan yksikön johtaja.

Luettelo on rakenteeltaan hierarkkinen ja kuvastaa nykynäkemystä eliölajien keskinäisistä sukulaisuussuhteista. Luettelon ovat koonneet ja sitä ylläpitävät eri eliöryhmien suomalaiset asiantuntijat. Kerran vuodessa luettelosta julkaistaan viittauskelpoinen muuttumaton versio, joka on ladattavissa Lajitietokeskuksen verkkosivuilta (https://laji.fi/lajiluettelo). Finton LAJISTO päivitetään kerran vuodessa synkronoidusti Lajitietokeskuksen lajiluettelon julkaisun kanssa.

Finton LAJISTO-luettelo perustuu lajiluettelon 2021-versioon, joka on julkaistu tammikuussa 2022. Lajien lisäksi luettelossa ovat mukana lajia ylemmistä taksonomisista tasoista suvut, alaheimot, heimot, alalahkot, lahkot, luokat, pääjaksot, kunnat ja yläkunnat. Luettelossa on sekä tieteelliset nimet että suomen- ja ruotsinkieliset nimet niille taksoneille, joille sellainen on olemassa.

LAJISTO-luettelo Finto.fi:ssä finto.fi/lajisto

Suomen Lajitietokeskus laji.fi

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Mikko Lappalainen, Finto-palvelu, Kansalliskirjasto, mikko.lappalainen@helsinki.fi

Yksikönjohtaja, biodiversiteetti-informatiikka, Kari Lahti, kari.lahti@helsinki.fi