Kulttuurinjanoa sammutetaan korona-aikaan verkossa

Lentomatkailu yleistyi Suomessa 1950-luvulla. Ilmailumuseon julkaisemat uudet arkistokuvat valottavat matkailun historiaa. Kuvan käyttöoikeus: CC BY-NC-ND 4.0

Koronavirusepidemia on saanut ihmiset verkon kulttuuri- ja tiedeaarteiden ääreen. Valtakunnallisen hakupalvelu Finna.fi:n kävijämäärät kasvoivat huhtikuussa reippaasti. 

Vapaiden verkkoaarteiden kuten valokuvien, elokuvien ja kirjojen parissa vierailtiin huhtikuussa reilut 250 000 kertaa. Kasvua tavanomaiseen aikaan oli 23 %.

- Kulttuuriperintö, taide ja kirjallisuus ovat ihmisille voimavara poikkeusaikoina. On myös tärkeää tarjota edellytyksiä tutkimukselle, opiskelulle ja opetukselle tilanteessa, jossa fyysisiin materiaaleihin ei ole tavanomaista pääsyä, kertoo johtava palvelusuunnittelija Maria Virtanen Kansalliskirjastosta. 

Poikkeusaikana kaikille avointen digitaalisten kulttuuri- ja tiedeaineistojen merkitys on korostunut. 

- Monet aineistoja Finnaan tuovista arkistoista, kirjastoista ja museoista ovat kertoneet digitaalisten aineistojen kysynnän kasvusta. Poikkeustilanne on tuonut esiin, miten suuri merkitys kulttuuri- ja tiedeorganisaatioiden työllä on yhteiskunnalle, sanoo Virtanen. 

Runsain mitoin uutta katseltavaa 

Finna.fi-palvelun tarjoamat kokoelmat ovat karttuneet viime aikoina vilkkaasti. Kokosimme yhteen uusimpia aarteita: 

1. Asuntosäätiön arvokkaat aineistot 


Espoon kaupunginmuseo julkaisi yli 1000 valokuvaa ja liki 200 asiakirjaa Asuntosäätiön arkistosta. Säätiö on tullut tunnetuksi varsinkin Tapiolan rakennuttajana. Ensimmäiset osat arkistosta löytyvät museon Finna-hakupalvelusta osoitteessa ekm.finna.fi.

2. Helsinki-taidetta vapaasti verkossa 


Helsingin kaupunginmuseo avasi yli 1 400 teoksen verkkoaineiston. Teoksiin kuuluu maalausten ohella rakennuspiirustuksia, postikortteja ja julisteita. 

3. Virtuaalimatka eksoottisiin lomakohteisiin 


Ilmailumuseo tuo kaikkien ulottuville laajan kattauksen kotimaiseen ilmailuun keskittyvää historiaa. Viimeisimpänä museo julkaisi 600 valokuvaa Veljekset Karhumäen ja Kar-Airin arkistosta. Kokoelma kuvaa lentomatkustamisen historiaa 1950- ja 1960-luvulla. 

4. Kuuluisuuksia ja seikkailuja – Göran Schildtin valokuvat 


Svenska litteratursällskapet i Finland julkaisi lähes 400 valokuvaa kirjailija, seikkailija ja taidehistorioitsija Göran Schildtin (1917­–2019) arkistosta. Suurin osa valokuvista on otettu Schildtin matkoilla purjevene Daphnella 1940–1960-luvuilla. Schildt ikuisti kuviinsa kuuluisia matkakumppaneitaan kuten Alvar Aallon, Georg Henrik von Wrightin ja Maire Gullichsenin.

Lisätietoja:
johtava palvelusuunnittelija Maria Virtanen, Kansalliskirjasto, puh. 050 4487568, maria.virtanen(at)helsinki.fi