Korkeakoulujen kirjastojärjestelmävaihdokset tuovat muutoksia Finna.fi-hakupalvelun käyttöön

Valtakunnallinen tiedonhakupalvelu Finna.fi on kattava paikka löytää korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen aineistoja. Monien kirjastojen korteilla voi kirjautua Finna.fi-palveluun ja muun muassa luoda suosikkilistoja itselle tärkeistä aineistoista. Kesän 2020 aikana osa näistä kirjastoista vaihtaa kirjastojärjestelmänsä, mikä vaikuttaa kirjastokortilla kirjautumiseen. Näitä kirjastoja ovat:

• Eduskunnan kirjasto
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto
  • Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjasto
  • Lapin korkeakoulukirjasto
  • LUT-tiedekirjasto
  • Oulun yliopiston kirjasto
  • Savonia ammattikorkeakoulun kirjasto
  • Taideyliopiston kirjasto

Olen kirjautunut Finna.fi-hakupalveluun jonkin edellä mainitun korkeakoulun tai erikoiskirjaston kirjastokortilla. Miten voin käyttää Finna.fi-palvelua jatkossa?

Nykyinen Finna-tilisi poistuu käytöstä kirjastokohtaisen aikataulun mukaisesti:

• Eduskunnan kirjasto: 2.7.2020
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto: 22.6.2020
  • Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjasto: 2.7.2020
  • LUT-tiedekirjasto: 18.6.2020
  • Oulun yliopiston kirjasto: 29.6.2020
  • Savonia ammattikorkeakoulun kirjasto: 2.7.2020
  • Taideyliopiston kirjasto: 30.6.2020

Tilin poistuminen johtuu siitä, että järjestelmävaihdoksen jälkeen kyseistä korttia ei enää voi käyttää kirjautumiseen. Jos olet tallettanut tilillesi hakuja tai listoja suosikkiaineistoistasi, kannattaa ne ottaa talteen ennen tilin poistumista käytöstä (katso ohje talteenottoon sivun alaosasta).

Voit palauttaa suosikit kirjastojen käyttökatkojen jälkeen elokuun alussa, kun rekisteröidyt kortillasi uudelleen hakupalveluun. Kirjautumisen yhteydessä järjestelmä luo sinulle uuden Finna-tilin. Vaihtoehtoisesti voit heti luoda itsellesi uuden Finna-tilin käyttämällä kirjautumiseen Finna-tunnusta.

Suosittelemme seuraamaan oman kirjaston viestintää käyttökatkojen aikatauluista.

Olen kirjautunut Finna.fi-palveluun HAKA-tunnuksella tai Finna-tunnuksella. Toimiiko tilini edelleenkin?

Kyllä, tilisi ja sen sisältämät tiedot säilyvät ilman erityisiä toimenpiteitä.

Toimivatko suosikkilistani linkit jatkossa?

Linkit järjestelmänsä vaihtaneiden kirjastojen aineistoihin eivät valitettavasti enää toimi suosikkilistoissa. Aineiston tiedot ovat muilta osin tallessa.

LUT-tiedekirjaston kortit lakkaavat toimimasta Finna.fi-hakupalvelussa 29.6.2020

Edellä kuvattujen muutosten lisäksi LUT-tiedekirjaston kirjastokortit lakkaavat kokonaan toimimasta Finna.fi-palvelussa 29.6.2020 alkaen. Tämä tarkoittaa, että et voi enää uusia kirjaston lainoja tai varata aineistoja Finna.fi-palvelussa. Kuitenkin kirjastojen aineistot ja niiden saatavuustiedot näkyvät edelleen Finna.fi-palvelussa järjestelmävaihdosten jälkeen 29.6.2020 alkaen.

Jos olet kirjautunut Finna.fi-palveluun LUT-tiedekirjaston kortilla, voit luoda uuden Finna-tilin käyttämällä Finna-tunnusta, HAKA-kirjautumista tai jonkin toisen kirjaston korttitietoja. Voit sitten liittää tiliin mahdolliset muut korttisi ja tuoda siihen tallentamasi haut ja suosikkilistat.

Näin otat talteen suosikkilistasi

1. Kirjaudu kirjastokortilla ja mene kohtaan Omat tiedot.

Omat tiedot, valikko, suomi.

2. Valitse kohta Lataa suosikit ja haut tiedostona.

Lataa suosikit ja haut tiedost...

3. Luo joko Finna-tunnus, kirjaudu korkeakoulujen HAKA-tunnuksella tai jonkin toisen kirjaston korttitiedoilla ja tuo suosikit ja haut tiliisi.

Tuo suosikit ja haut tiedostosta.

Jos tarvitset lisätietoja, otathan yhteyttä Kansalliskirjastoon osoitteeseen finna-palaute(at)helsinki.fi.