Hyppää pääsisältöön

Kevät toi Luokkahuoneeseen matkailun muutoksia ja vaalijulisteita

Julkaisupäivä

Finna Luokkahuoneessa on nähtävissä varmoja kevään merkkejä, sillä aineistopaketteja on tullut lisää kaksin kappalein. Paketit tarjoavat helpon tavan elävöittää oppimista peruskoulussa ja lukiossa, myös etäopetuksessa.

Museoiden, arkistojen ja opettajien koostamien aineistopakettien äärellä oppilaat pääsevät kokemaan historian ja kulttuuriperintöä omakohtaisesti. Alla on katsaus Finna Luokkahuoneen uusiin aineistopaketteihin, jotka soveltuvat esimerkiksi historian, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetukseen. Paketeista löytyy runsaasti tietoa sekä valmiita ideoita teemojen käsittelyyn opetuksessa.

Matkustamisen muutos

Pandemiat, Ilmastonmuutos ja kestävän kehityksen huomioiminen pakottavat sekä matkailun ammattilaisia että matkustajia pohtimaan valintojaan entistä tarkemmin. Ymmärtämällä matkustamisen menneisyyttä, on helpompi tarkastella myös erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja.

Forum Marinum, Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Rautatiemuseo ovat koostaneet viisiosaisen aineistokokonaisuuden, joka johdattaa menneiden matkojen äärelle ja havainnollistaa laiva-, juna- ja lentoliikenteessä tapahtuneita muutoksia aina 1900-luvun alkupuolelta 2000-luvulle asti.

Yläkouluille ja lukioille suunnatut tehtäväideat tarjoavat mahdollisuuden tarkastella matkustuksen osa-alueita eri näkökulmista, matkustamisen eri syitä ja seurauksia, matkailun kasvua ja sitä, miten matkustettiin ja miltä se tuntui.

Tutustu aineistopakettiin >>

SKDL:n vaalijulisteet

Kansan Arkiston koostamassa aineistopaketissa tutustutaan Suomen Kansan Demokraattisen Liiton (SKDL) vaalijulisteisiin 1940-50-luvuilta.

Julisteiden kautta tutustutaan puolueen politiikkaan, sodanjälkeiseen suomalaiseen yhteiskuntaan, uuden puolueen nousuun työväestön keskuudessa sekä äärivasemmiston kuvalliseen ja sanalliseen ilmaisuun, jolla kannattajia houkuteltiin uurnille. Lisäksi pohditaan, ovatko vaalijulisteet propagandaa. Julisteet sopivat hyvin historian tunneille ja niiden kuvakieltä voi tarkastella myös kuvataiteen opetuksessa. Aineistopaketin pohjalta on tehty myös avoin oppimateriaali.

Tutustu aineistopakettiin >>

Lisää aineistopaketteja eri aiheista löydät Finna Luokkahuoneesta.

Kuva: Aero Oy:n esite, jossa kerrotaan yhtiön nuorisoalennuksesta Euroopan reiteillä. 1967. Suomen ilmailumuseo. CC BY 4.0.