Kansalliskokoelman vanhinta osaa verkkoon

Kansalliskirjasto on digitoinut lisää Ruotsin aikaisia teoksia Kansalliskokoelmasta ja asettanut niitä vapaaseen verkkokäyttöön digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa. Amerin Kulttuurisäätiön ja Kansalliskirjaston Kulttuuriperintörahaston tuella on asetettu nyt käyttöön yli 1600 teosta.

Ruotsin ajan kirjallisuuden kokoelma on Suomen kansalliskirjallisuuden vanhin osa. Tämä Rv Fennicaksi kutsuttu kokoelma käsittää noin 17400 suomenkielistä, Suomessa painettua, suomalaisten tai Suomessa vaikuttaneiden henkilöiden julkaisemaa tai ulkomailla painettua Suomea koskevaa julkaisua. Ruotsin ajan kirjallisuus alkaa Missale Aboensesta (1488) ja päättyy Suomen autonomian alkuun (1809), Turun akatemian kirjallisuuden osalta kuitenkin Turun paloon 1827.

Aikaisempia digitointeja täydentäen Rv Fennica -kokoelmasta on nyt asetettu käyttöön arkkiveisujen lisäksi Academica-, Almanakat- Asetukset-, Henkilö-, Saarna- ja Hartauskirjallisuuden alakokoelmat. Myöhemmin vuosien 2020 ja 2021 aikana asetetaan käyttöön Hengellisten laulukirjojen, Historian ja Kalentereiden alakokoelmat.

Rv Fennican digitointi jatkuu Amerin Kulttuurisäätiön tuella vielä vuoteen 2021. Aikaisemmin kokoelman digitointia on rahoitettu Kansalliskirjaston perusrahoituksella, opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä täydentävällä rahoituksella sekä Ilkka ja Ulla Paateron rahaston tuella.

Ruotsin ajan kansalliskokoelma digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa: https://digi.kansalliskirjasto.fi/collections?id=381

Lue lisää Ruotsin vallan ajan kokoelman digitoinnista Kansalliskirjaston blogissa: https://blogs.helsinki.fi/scriptaselecta/2020/02/26/pitka-marssi-kokoelmasta-verkkoon/

Jussi-Pekka
Hakkarainen
tietoasiantuntija
Tutkimuskirjastopalvelut
Kansalliskirjasto
PL 15 (Fabianinkatu 35)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO